X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Ex-ministru al educației: Europa se dezice de inspecția școlară, dar noi revenim la ea

14 noi. 2013,, 13:49   Societate
3397 1
Foto: depici.ro
În general, noua versiune a Codului educației lansată ieri, 13 noiembrie, pentru dezbateri publice este salutabilă, deși pe alocuri înregistrează și unele discrepanțe. Opinia aparține ex-ministrului educației, Ilie Vancea, și a fost exprimată astăzi pentru NOI.md.

Fostul ministru al educației apreciază pozitiv intenția autorităților de a exclude notarea elevilor din sistemul primar. ”Este ceva normal ca elevii să nu fie notați în clasele primare. În Europa demult s-a exclus, spre exemplu în Germania sau Norvegia”, a subliniat Ilie Vancea.

De asemenea, ex-ministrul apreciază ideea studierii unei limbi străine la alegere. ”Este o inițiativă corectă, nu-i putem obliga pe elevi. Deși consider că ar trebui studiate și engleza, și franceza, și rusa. În Austria spre exemplu, elevii studiază obligatoriu trei limbi străine. Și în Rusia se propune acum să fie studiate obligatoriu două limbi străine”, a menționat Ilie Vancea.

Totodată, Ilie Vancea se arată sceptic în ce privește introducerea inspecției școlare. ”În Europa se dezic de inspecția școlară, dar noi revenim la ea. Nu se va ridica calitatea învățămîntului. Nu-i corect să speriem din nou profesorii. Accentul trebuie pus pe remunerare. Asta este calea soluționării tuturor problemelor din educație”, a precizat acesta.

În această ordine de idei, fostul ministru al educației își exprimă speranța că actuala versiune a Codului educației va avea finalitate. ”Cu siguranță că avem nevoie de reforme în educație, dar nu cred că era necesar un nou cod. Problema constă în mentalitatea populației. Spre exemplu, în Danemarca, unde învățămîntul este performant, legislația educațională a suferit doar vreo 5 rectificări neesențiale din 1812. Dacă s-a mers totuși pe calea dată, sper că acest cod nu va fi tergiversat sau adoptat doar pentru guvern și parlament”, a afirmat Ilie Vancea.

Amintim că ieri, 13 noiembrie, Ministerul Educației a lansat dezbateri publice pe marginea noii versiuni a Codului educației. Printre elementele noi prevăzute se numără consolidarea autonomiei instituțiilor, drepturi și garanții sociale pentru profesori, schimbarea sistemului de notare pentru clasele primare, creșterea duratei învățămîntului obligatoriu și instituirea de noi structuri privind evaluarea calității studiilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?