X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Banca Națională a Moldovei va schimba modul de stabilire a cursului oficial al leului față de dolarul SUA

22 oct. 2013,, 10:36   Economie
4104 0
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei (BNM) va schimba unele aspecte ce țin de stabilirea cursului oficial al leului față de dolarul SUA, transmite NOI.md.

Aceste modificări sînt prevăzute în amendamentele la Regulemantul privind stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc în raport cu valutele străine, elaborat de BNM. Astfel, documentul prevede modificarea spectrului de tranzacții de cumpărare/vînzare a valutei străine contra lei moldovenești, ale căror volume și cursuri valutare se vor utiliza la calcularea cursului oficial al leului moldovenesc față de dolarul SUA.

Astfel, acest spectru va include numai tranzacţiile spot. Modificările în cauză vor permite de a include în calculul cursului oficial numai tranzacțiile al căror curs reflectă situația la data curentă. De asemenea, Raportul cu privire la sumele de valută străină cumpărate şi vîndute de bancă contra lei moldoveneştise este completat cu o coloană nouă, în care va fi reflectată informaţia privind tipul tranzacției de cumpărare/vînzare a valutei străine contra lei moldovenești, și anume, tranzacţiile spot, forward, swap etc. Includerea acestei informații va permite (fără crearea unui raport nou) de a efectuao analiză mai profundă a evoluţiilor pe piaţa valutară internă, în special avînd în vedere activizarea în ultimul timp a pieței valutare aferente tranzacțiilor valutare la termen.

Suplimentar, luînd în considerare faptul că cursul oficial al leului moldovenesc se determină automat conform metodei stabilite în baza informației obținute și se stochează în sistemul informațional al BNM, proiectul hotărîrii exclude prevederea referitoare la necesitatea emiterii și semnării buletinului informativ privind cursul oficial al leului moldovenesc faţă de valutele străine. Ca rezultat al stocării în sistemul informațional al BNM, informaţia privind cursul oficial al leului moldovenesc se va publica pe pagina-web a BNM. Astfel, drept urmare a aprobării proiectului în cauză, va fi actualizată lista valutelor străine față de care BNM cotează moneda națională, va fi optimizată informația necesară pentru determinarea cursului oficial și procedura de difuzare a acestuia. De asemena, BNM va deţine informația necesară pentru efectuarea unei analize mai detaliate a evoluțiilor pe piața valutară internă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?