Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Experţii apreciază în mod diferit motivele pentru care PCRM a înaintat o nouă moţiune de cenzură

18 oct. 2013,, 16:16   Politică
3563 2
Foto: toaca.md
Experţii apreciază în mod diferit motivele pentru care Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a înaintat o nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Solicitat de reporterul "Infotag", expertul Teo Cîrnaţ a menţionat că motivul principal care a determinat PCRM să vină cu o nouă moţiune este încercarea acestuia de a se menţine în atenţia presei şi a societăţii, iar prin aceasta să fie umbrite acţiunile coaliţiei de guvernare.

"Prin noua moţiune comuniştii doresc să-şi ridice ratingul şi să obţină mai multă susţinere în rîndul cetăţenilor, inclusiv a celor din stînga Nistrului. De asemenea, PCRM încearcă să destabilizeze activitatea parlamentului pentru ca acesta să nu se concentreze pe discutarea unor chestiuni importante în preajma summitului de la Vilnius şi astfel să nu îndeplinească integral planul de acţiuni asumat", susține expertul.

În opinia lui, comuniştii demult nu mai sînt interesaţi de aspectele naţionale, precizînd că aceştia urmăresc doar scopuri înguste de partid.

"Comuniştii pot înainta în fiecare săptămînă cîte o moţiune de cenzură pentru a destabiliza situaţia înaintea summitului. Nu este exclus că ar putea chema simpatizanţii şi la nesupunere civică faţă de actuala guvernare. De asemenea, ar putea exista provocări şi din partea Găgăuziei, existînd riscul intrării într-un conflict civil intern. În aceste condiţii am putea rata parafarea Acordului de asociere la Vilnius", a spus expertul, precizînd că "toate aceste acţiuni sînt imorale, ineficiente şi nedemocratice".

Pe de altă parte, fostul ambasador al R.Moldova la ONU, Alexei Tulbure, consideră că deşi PCRM nu are mari şanse să demită guvernul prin noua moţiune de cenzură, totuşi aceasta este o şansă în plus pentru a pune în discuţie activitatea guvernului.

"Ceea ce s-a întîmplat în cazul Băncii de Economii sau al Aeroportului Internaţional Chişinău nu poate mulţumi societatea. Să insişti că ai salvat banca şi ai fericit prin aceasta poporul este o dovadă de fariseism şi ipocrizie. Inclusiv organismele internaţionale au recunoscut că în aceste două cazuri guvernul a dat dovadă de lipsă totală de transparenţă", a spus expertul.

El nu exclude că PCRM ar putea înainta în fiecare săptămînă cîte o moţiune de cenzură, precizînd că motive pentru aceasta sînt numeroase.

"Guvernul nu a îndreptăţit aşteptările cetăţenilor şi s-a discreditat prin rezultatele activităţii. Şi nu este vorba doar de ultimele luni, ci de ultimii ani. Guvernul Leancă este o continuare a Guvernului Filat, care a fost demis pentru suspiciuni de acte de corupţie. Este ridicol atunci cînd un judecător este reţinut pentru $200, iar cei de la guvernare fură ca în codru", a afirmat Alexei Tulbure.

Joi, moţiunea de cenzură împotriva guvernului, înaintată de PCRM, nu a acumulat numărul necesar de voturi. Ulterior, PCRM a înregistrat în parlament o nouă moţiune de cenzură. De data aceasta, motivul invocat de PCRM pentru demiterea executivului este instalarea posturilor migraţionale la hotarul administrativ cu regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?