Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Iurie Ciocan: Partidele politice din afara țării fac campanii electorale foarte dure pe teritoriul Moldovei

2 oct. 2013,, 17:25   Societate
3737 1
Foto: tribuna.md
Președintele Comisie Electorale Centrale, Iurie Ciocan, se pronunță pentru reglementarea activității partidelor străine pe teritoriul Republicii Moldova, relatează tribuna.md.

„Este o problemă dureroasă pentru noi. Se fac campanii electorale foarte dure pe teritoriul nostru național de către partidele politice din afara țării, fără avizarea organelor legale din Moldova și fără ca statul să reacționeze într-un fel sau altul”, a declarat Ciocan, în cadrul unor dezbateri publice.

Președintele CEC consideră că acesta situație este inadecvată atîta timp cît legislația interzice activitatea partidelor politice străine în Moldova. Potrivit lui Ciocan, aceasta vizează atît partidele politice din Vest, cît și din Est.

Legea privind partidele politice stipulează că în Republica Moldova „este interzisă constituirea şi activitatea partidelor, altor organizaţii politice ale statelor străine, precum şi a filialelor şi structurilor acestora”. Cu toate acestea, la Chișinău și-au inaugurat filiale două partide politice din România: Partidul Social Democrat și Partidul Mișcarea Populară. În timp ce reprezentanți Ministerului Justiție spun că acestea nu pot avea formă juridică, ele activează sub forma unor fundații și „grupuri de susținere”.

Anterior, fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Ostalep, într-un interviu pentru NOI.md, de asemena, s-a arătat îngrijorat de deschiderea de către unele forțe politice din alte țări a reprezentanțelor unor partide politice pe teritoriul Republicii Moldova. Ostalep a declarat că acest fenomen este ilegal și astfel se impune necesitatea unei reacții atît din partea societății, cît și din partea autorităților.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?