Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Banca Naţională nu mai cumpără valută ca să studieze reacţia pieţei

1 oct. 2013,, 15:16   Economie
4279 0
Foto: cafeluta.md
Cursul leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA s-a apropiat de pragul psihologic, ajungînd în imediata apropiere de cotaţia de 13 MDL:$1.

Dealeri valutari ai băncilor au comunicat agenţiei "INFOTAG" că marţi pe piaţa bancară moneda americană s-a vîndut la cursul de 13,05 MDL:$1.

"Deprecierea atît de semnificativă a leului are loc artificial, pentru că este influenţată simţitor de Banca Naţională, ai cărei dealeri cumpără dolari SUA la un preţ destul de ridicat, ceea ce provoacă deprecierea monedei naţionale", a spus interlocutorul agenţiei din cadrul unei bănci.

Întrebat despre motivul acestei poziţii a BNM, dispusă să cumpere valută, dealerul a răspuns că pierderea în greutate a leului poate avea, eventual, legătură cu privatizarea, cînd este în avantajul investitorilor să convertească valută în lei moldoveneşti şi să achiziţioneze cu aceştia proprietăţi în Moldova.

"Nu ar fi de exclus nici avantajul pentru stat, care astfel are posibilitatea să alimenteze bugetul de stat datorită achitării diferitelor impozite şi taxe, pentru care tarifele sînt specificate în valută", a spus dealerul.

Factori bancari spun că psihologic, piaţa valutară şi operatorii acesteia nu văd motive obiective pentru continuarea deprecierii leului moldovenesc cu condiţia ca Banca Naţională va mai potoli poftele de cumpărare a valutei.

"Cred că următoarele două-trei zile vor fi decisive în sensul că vor arăta dacă cursul oficial va putea trece de hotarul de 13MDL:$1. Or, chiar dacă se va produce aceasta, regulatorul pieţei o va face artificial", a spus un bancher care a solicitat păstrarea anonimatului.

Participanţii la piaţa valutară i-au împărtăşit reporterului agenţiei "INFOTAG" ideea vehiculată pe piaţă că BNM ar putea să admită deprecierea leului pînă la o limită anumită, cel mult 13,2 MDL:$1. "Dacă BNM nu va ieşi pe piaţă, în numai două-trei zile cursul se va retrage şi leul moldovenesc va proceda la recuperarea poziţiilor pe care le-a pierdut", a accentuat dealerul.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, i-a spus reporterului agenţiei "Infotag" că timp de cîteva zile banca nu va cumpăra valută ca să vadă reacţia pieţei.

"Vom efectua un fel de test ca după reacţia participanţilor la piaţa valutară să vedem şi să analizăm situaţia acesteia", a afirmat Drăguţanu.

Referindu-se la raportul curent leu-dolar, şeful BNM a menţionat că în termeni reali, când se ia în consideraţie situaţia de pe pieţele pe care se exportă mărfurile şi serviciile moldoveneşti, dar şi rata inflaţiei în ţările respective, leul moldovenesc s-a ieftinit cu doar 7% în raport cu dolarul SUA.

Drăguţanu a reamintit, o dată în plus, că obiectivul strategic al BNM nu este cursul leului moldovenesc, ci nivelul preţurilor de consum care trebuie să se încadreze în limita indicatorului de 5% plus-minus 1,5%. BNM menţine inflaţia în aceste limite pe parcursul a 19 luni consecutiv.

În context, analişti financiari relevă faptul că Banca Naţională luptă de una singură împotriva proceselor deflaţioniste din economie.

"Este cazul să "încălzim" inflaţia prin scumpirea taxei de călătorie în transportul public şi interurban sau prin sporirea accizelor la produsele petroliere, ceea ce va avea un efect benefic asupra cursului leului, el va începe să se aprecieze, cel puţin, pentru că Banca Naţională nu va mai cumpăra valută", a conchis analistul, amintind de obiecţiile vechi şi insistente ale FMI la adresa autorităţilor Moldovei referitoare la "leul excesiv de tare".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?