Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Surpinzătorul Palat al Vînturilor din India cu 953 de ferestre (FOTO)

19 aug. 2018,, 01:30   Externe
5725 1

Hawa Mahal sau, în traducere, Palatul Vînturilor, este un palat care se află în orașul Jaipur, India.

A fost construit în 1799 de către maharajahul Sawai Pratap Singh și a fost proiectat de către Lal Chand Usta. Făcea parte din marele Palat al Orașului și avea funcția de zenana – cameră a femeilor din harem. Funcția inițială a palatului era de a permite femeilor din harem să observe viața cotidiană de pe stradă, fără ca ele să poată fi văzute.

Palatul are cinci nivele, cele superioare mai puțin extinse, ceea ce dă o formă piramidală clădirii. Este construit din gresie roșie și roz, iar decorațiunile sînt formate din ghips. Fațada principală, cea care dă la stradă, are 953 ferestre mici. Numele palatului vine de la vîntul care străbate ferestrele și care face ca această clădire să se mențină răcoroasă tot timpul, chiar și în zilele călduroase de vară.

Culoarea roz caracteristică a palatului provine din gresia naturală folosită pentru contruire, care îi dă și orașului Jaipur porecla de „Orașul roz”. Palatul Vînturilor este considerat unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii Rajput din India.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?