Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Golos Rossii: Gazoductul moldovenesc fantomă

27 sep. 2013,, 10:19   Economie
5869 5
Foto: evz.ro
O nouă încercare a Moldovei de a obține independența energetică s-a transformat într-o farsă. Construcția gazoductului Iași-Ungheni s-a dovedit a fi un spectacol organizat pentru presă și cîțiva funcționari europeni.

În pofida declarațiilor politicienilor europeni și români precum că gazoductul Iași-Ungheni reprezintă instrumentul cheie pentru ”eliberarea” Republicii Moldova de sub ”jugul energetic al Moscovei” și integrarea europeană ”în ciuda Moscovei”, acest proiect pur și simplu nu are niciun sens economic. Gazoductul urmează să conecteze sistemele de transportare a gazelor ale României și Moldovei, însă din România în Moldova poate fi livrat doar gaz rusesc, deoarece România singură este nevoită să procure de la ”Gazprom” circa 30% din gazele naturale consumate pe piața internă. Însă lipsa unui sens economic nu a oprit politicienii europeni, care au transformat acest gazoduct într-un proiect PR pentru ”viitorul european al Moldovei”. Viitorul a ieșit unul sinistru.

Uniunea Europeană a alocat 7 mil. euro, împărțind suma între guvernele Moldovei și României. La sfîrșitul lunii august, prim-ministrul României, Victor Ponta, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, cu mare fast au lansat construcția gazoductului. Presa românească l-a lăudat pe Ponta, cea europeană l-a felicitat pe Oettinger cu un nou succes în confruntarea cu ”Gazprom”, după care gazoductul a dispărut un timp din atenția mass media. La începutul lunii septembrie, în presa românească au apărut informații despre faptul că, în realitate, gazoductul nu se construiește, însă premierul român a infirmat aceste relatări, calificîndu-le drept ”insinuări”.

Fiica președintelui României, deputat în Parlamentul European, Elena Băsescu, i-a adresat un mesaj comisarului european Oettinger, în care a declarat că lansarea construcției gazoductului a fost pur și simplu un spectacol. În noaptea care urmat ceremoniei de lansare muncitorii au transportat de acolo toate țevile și tehnica. ”Lucrările așa și nu au demarat și nu există o dată concretă de start. I-am scris comisarului Oettinger pentru a-l informa despre această mascaradă regizată de Victor Ponta pe 26-27 august”, a declarat Elena Băsescu. Posturile de televiziune și ziarele din România au trimis la fața locului corespondenți și au clarificat că lucrările nu au loc, cu atît mai mult că țevile, tehnica și muncitorii au fost evacuate. În prezent, locul construcției gazoductului este cîmp gol. Duminică, 22 septembrie, a sosit personal președintele Traian Băsescu, care a consemnat că lucrările într-adevăr nu au loc. Pînă la această vizită comisarul european Oettinger a făcut tot posibilul pentru ”a aplana” scandalul, declarînd că are încredere în partenerii români. După scrisoarea Elenei Băsescu și declarațiile președintelui Băsescu oficialului european nu i-a rămas decît să recunoască ceea ce este evident: nimeni nu construiește gazoductul. Totodată, Oettinger a declarat că el totuși crede că lucrările de construcție a gazoductului vor demara în timpul apropiat, însă nu a putut numi o dată concretă.

Acum în fața funcționarilor europeni și amatorilor de a pune bețe în roate Moscovei apar perspective extrem de neplăcute. Oettinger urmează să explice comunității europene unde sînt banii alocați de Europa, ceea ce va fi o sarcină deloc ușoară. Or, nu poți spune presei europene că toată agitația cu gazoductul a fost pur și simplu o mită voalată oferită politicienilor moldoveni și români.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?