Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Expert: Granturile europene au servit drept salarii pentru consilierii unui ex-premier (VIDEO)

26 sep. 2013,, 15:47   Politică
10202 5
Foto: noi.md
În ultimii ani, miliardele de euro oferite Republicii Moldova de către Uniunea Europeană au servit drept salarii pentru o serie de experți străini, manageri de proiecte internaționale, diferiți consilieri ai politicienilor, blogheri și ONG-uri. Opinia aparține fostului viceministru de externe, Valeriu Ostalep, și a fost făcută astăzi în cadrul unui interviu pentru NOI.md.

Valeriu Ostalep a menționat că din totalul granturilor oferite Republicii Moldova la cetățeni ajung doar cîteva sute de mii de euro. ”De obicei, minimum jumătate din acești bani merg pentru salarii achitate experților de peste hotare, iar altă parte bună este utilizată pentru salarii în cadrul așa-ziselor proiecte. Dacă ne uităm la cifrele de anul trecut, R. Moldova a primit oficial aproape 500 de milioane de euro asistență externă pentru diferite proiecte, însă nu vedem absolut nici un rezultat. Acești bani nu sînt gestionați corect. Ei sînt furați în modul cel mai direct sub văzul oamenilor”, a precizat ex-viceministrul.

Expertul mai susține că astăzi, o serie de ONG-uri, comentatori politici, blogheri și consilieri ai politicienilor sînt la fel salarizați în baza granturilor europene. ”Filat, la timpul său, s-a înconjurat cu o serie de consilieri. Foarte puțini cetățeni ai R. Moldova cunosc că aceștia erau salarizați cu mii de euro din asistența externă. Pot da și nume: Tudor Darie sau Nicu Popescu. Acești oameni au fost și au plecat. Cum s-au terminat granturile, nu mai sînt consilieri. Conform legislației în vigoare, consilierii trebuie plătiți, ca oricare funcționar public, cu salarii de 3-4 mii de lei. Eu numesc asta escrocherie”, a opinat Valeriu Ostalep.

La solicitarea NOI.md, vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, a negat acuzațiile. ”Este o prostie, o declarație incompetentă. Și astăzi lucrează consilieri pe diferite probleme în cadrul tuturor ministerelor, inclusiv în cabinetul prim-ministrului. Este un proiect finanțat de UE. Mai mult, unul dintre consilieri este plătit chiar de Guvernul Germaniei. Domnul Darie și toți ceilalți au fost salarizați de UE”, a declarat Vadim Pistrinciuc.

Amintim că zilele acestea, reprezentanţii Consiliului Europei au solicitat organelor de drept din R. Moldova să se implice în verificarea legalității modului de utilizare a banilor din granturile externe acordate pentru implementarea unor proiecte.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?