Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Expert: Inițiativa lui Ghimpu este o lovitură în statalitatea Moldovei

19 sep. 2013,, 13:39   Politică
4498 4
Foto: puls.md
Inițiativa Partidului Liberal privind integrarea Declarației de independență drept parte a Constituției țării este o amenințare în adresa statalității moldovenești, pentru că Declarația în sine ”poartă construcții româno-unioniste”, consideră politologul Bogdan Țîrdea.

În interviul pentru agenția „Omega” Bogdan Țîrdea a amintit că în Declarație se folosesc sintagme precum "limba română" și "națiunea română"â și se indică asupra posibilității unirii celor două state.

"În declarație se afirmă că este necesar să se elimine consecințele Pactului Molotov-Ribbentrop. Iar consecințele au fost simple: Basarabia a ieșit din componența României și a intrat în componența URSS cu statut de republică - RSS Moldovenească, succesoarea de drept a căreia este Republica Moldova", - a declarat Țîrdea. El a adăugat că inițiativa Partidului Liberal, "din punct de vedere juridic și politic poate fi apreciată ca o lovitură aplicată statalității Republicii Moldova".

Anterior liberalii s-au adresat la Curtea Constituțională a Republicii Moldova cu cererea de a recunoaște Declarația de Independență ca parte integrantă a Constituției Republicii Moldova, și, în consecință, ar trebui să fie eliminate toate controversele juridice. Potrivit liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Legea fundamentală nu ar trebui să intre în contradicție cu Declarația de Independență, care prevede că limba oficială este limba română, nu moldovenească.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?