X 
Cutremure stiri: 506

Să mănînci în restaurant şi să rămîi în viaţă

18 sep. 2013,, 13:30   Societate
3035 0
Foto: ziarulring.ro
Victor SURUGIU

Cazul cu intoxicaţiile a zeci de oameni în restaurantul „Golden Nica” din capitală a scos la iveală o problemă mai veche – securitatea vizitării localurilor. Starea sanitaro-epidemiologică a multor instituţii de alimentaţie publică lasă de dorit, iar principalele surse de intoxicaţii în masă devin mîncarea de calitate proastă, apa infestată sau vesela murdară. Nimeni nu ştie unde sînt prelucrate produsele înainte ca acestea să nimerească pe mesele noastre sub forma unor bucate sofisticate. De aceea, niciun consumator nu este protejat de dureri acute, vomă, diaree şi alte simptome ale toxiinfecţiilor alimentare.

În prezent, în Chişinău activează sute de puncte de alimentaţie publică cu diverse meniuri, nivel de deservire şi preţuri. Fiecare îşi poate găsi un local pe gustul şi buzunarul său. Se presupune că bucatele propuse în aceste localuri sînt pregătite în strictă conformitate cu reţetele, corespund normelor sanitare şi regulamentelor tehnice, ce garantează a priori o securitate epidemiologică a consumatorilor. Acest lucru ar fi fost valabil, dacă în unele localuri nu ar fi fost utilizată materie primă de proastă calitate, fără a încălca regimurile tehnologice, condiţiile de păstrare şi comercializare a producţiei alimentare.

Pe acest fundal, organele de supraveghere preferă să mimeze faptul că totul e în regulă. Potrivit experţilor, în acest business persistă componenta de corupţie: întreprinzătorilor le este mai uşor să le plătească controlorilor decît să-şi organizeze activitatea, respectînd toate normele şi cerinţele.

Intoxicaţiile alimentare au loc regulat, însă nu întotdeauna se fac publice. Cazul „Golden Nica” a fost o excepţie, în primul rînd din cauza unui deces: unul dintre cei intoxicaţi, un bărbat de 39 de ani, tată a doi copii, a decedat la scurt timp de la spitalizare. În al doilea rînd, a avut loc o intoxicaţie în masă: numai în această lună, în acest local au avut de suferit peste 80 de persoane invitate la trei nunţi. Expertiza a confirmat prezenţa salmonelei în carnea de pasăre, precum şi bacterii şi alţi agenţi patogeni.

După primele 50 de cazuri, activitatea restaurantului a fost sistată temporar, însă nimeni nu a monitorizat respectarea prescripţiilor sanitare. Organele competente şi-au intensificat activitatea doar după ce cazul s-a transformat într-un scandal de proporţii, după intoxicaţii repetate, soldate cu un deces. Procuratura şi poliţia au iniţiat o urmărire penală, proprietarul restaurantului a fost reţinut şi învinuit de prestarea serviciilor periculoase pentru viaţă. În cadrul percheziţiilor, procurorii au ridicat documente de livrare a produselor, precum şi înregistrările video ale camerelor de supraveghere. Nu au rămas în urmă nici Comisia guvernamentală pentru siguranţa alimentară, Centrul Municipal de Sănătate Publică şi primăria capitalei, care au creat o comisie specială de investigare a incidentului. Cu declaraţii au venit ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi, şi alţi funcţionari publici de rang înalt.

Totodată, nimeni dintre persoanele responsabile nu garantează că asemenea cazuri nu se vor mai întîmpla, iar consumatorii vor fi protejaţi de intoxicaţii în masă. Acum, vizitatorii localurilor de alimentaţie publică nu numai că îşi riscă sănătatea, dar şi sînt condamnaţi să obţină cu anii recuperarea prejudiciilor. Surse din cadrul Uniunii Consumatorilor din Moldova, au remarcat pentru portalul nostru un caz în care una dintre victime a fost nevoită, timp de patru ani, să-şi apere drepturile în instanţele de judecată. În iulie 2008, în restaurantul „Ahiless” din Chişinău a avut loc nunta mirilor Vladimir şi Svetlana P., la care au participat circa 70 de invitaţi. A doua zi, majoritatea nuntaşilor au avut febră, indigestii şi alte simptome ale intoxicaţiei alimentare.

Printre victimele angajaților restaurantului au fost familii întregi, care au nimerit la spital după nuntă. Unii dintre nuntaşi s-au tratat în instituţiile medicale cîteva zile, iar alţii au stat pe patul de spital două săptămîni. O femeie însărcinată a avut complicaţii serioase după intoxicaţie. În restaurant au fost făcute controale în cadrul cărora au fost prelevate 18 mostre de produse alimentare. Alimentele erau păstrate şi procesate în condiţii insalubre, iar o parte dintre angajaţii care au participat la prepararea bucatelor pentru masa de sărbătoare nu au fost supuşi unui control medical. În urma expertizei sanitar-epidemiologice au fost depistate salmonele şi alte bacterii extrem de periculoase. Unii oaspeţi care au suferit de toxiinfecţie acută au scăpat ca prin minune cu viaţă

Dar se pare că anume acest fapt le-a permis instituţiilor abilitate să trateze cu neglijență acest caz. Întrucît au putut și evitate decesele, administraţia restaurantului s-a ales cu sancţiuni administrative uşoare. Timp de cîţiva ani, cei care au suferit au bătut pragurile instanţelor de judecată, cerînd să li se achite despăgubiri. Judecătoriile din capitală au respins de trei ori cererile de judecată, luînd apărarea conducerii restaurantului. După o lungă perioadă de peregrinări judiciare, o parte dintre victime şi-au pierdut speranţa că vor mai primi compensaţii morale şi materiale.

La sfîrşitul litigiului, 20 de reclamanţi continuau să-şi apere drepturile. În cele din urmă, Curtea de Apel Chişinău a anulat toate deciziile anterioare şi a obligat restaurantul să achite 30 de mii de lei despăgubiri morale pentru doi tineri, căsătoria cărora s-a transformat într-un coşmar pentru oaspeţi. Totodată, localul le-a restituit suma achitată pentru masa de sărbătoare – circa 28 de mii de lei. Alţi reclamanţi au primit cîte 500 de lei în calitate de compensaţii. Acest verdict a fost susţinut în septembrie 2013 şi de Curtea Supremă de Justiţie.

Surse din cadrul Uniunii Consumatorilor din Moldova au comentat această situație. „Asemenea cazuri se întîmplă destul de frecvent – o persoană a mîncat în cafenea, iar a doua zi a nimerit la spital cu toxiinfecţie alimentară. În multe cazuri medicii se limitează la asistenţă medicală ambulatorie, dar se mai întîmplă că starea pacientului este calificată ca fiind de gravitate medie şi el este internat. Organele de control verifică periodic cafenelele, restaurantele şi alte instituţii ale alimentaţiei publice, unde zilnic iau prînzul şi cina sute de oameni. Unele dintre acestea sînt amendate, iar altele sînt închise pe perioada înlăturării încălcărilor. Cele mai frecvente încălcări ţin de accesul personalului fără documentarea necesară şi menţinerea blocurilor alimentare în condiţii insalubre. Nemaivorbind de asemenea „fleacuri” precum păstrarea produselor la temperaturi neadecvate, nerespectarea igienei personale şi prepararea alimentelor fără mănuşi.

Cazurile de intoxicaţii în masă vor avea loc atîta timp, cît la nivel de stat nu se vor întreprinde suficiente eforturi pentru a face ordine în acest sistem, iar la controlori s-ar putea renunţa. Pînă atunci însă consumatorul este pe cont propriu, iar pentru a evita neplăcerile, el trebuie să aleagă localurile verificate. În cazul în care apar dubii faţă de nerespectarea normelor sanitare de preparare a bucatelor şi calitatea proastă a produselor, e mai bine să renunţaţi la acestea”, a conchis sursa din cadrul Uniunii Consumatorilor din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав