Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Tiraspolului nu i-a plăcut proiectul rezoluţiei APCE cu privire la Moldova

13 sep. 2013,, 11:49   Societate
3752 0
Foto: noi.md
Aşa-zisul minister al afacerilor externe din regiunea transnistreană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu abordarea "părtinitoare", în opinia sa, a autorilor proiectului Rezoluţiei APCE "cu privire la respectarea angajamentelor Republicii Moldova", în special, partea ce vizează interesele Transnistriei.

În declaraţia citată de Agenţia "Infotag", partea transnistreană "îşi exprimă nedumerirea în legătură cu faptul că unii europarlamentari încearcă să lege creşterea tensiunilor dintre Chişinău şi Tiraspol cu oarecare "decizii unilaterale ale autorităţilor din regiunea transnistreană"".

În opinia autorilor declaraţiei, "politizarea acuzaţiilor aduse uneia dintre părţi nu a contribuit încă niciodată la atingerea progresului în procesul de reglementare a relaţiilor moldo-transnistrene. ci dimpotrivă, au provocat Tiraspolul şi Chişinăul să întreprindă o serie de măsuri de apărare, care nu au consolidat încrederea între cele două maluri ale Nistrului".

Pretinsul minister de externe din stînga Nistrului consideră că autorii proiectului Rezoluţiei APCE au dat dovadă de "subiectivism şi atitudine părtinitoare" şi "nu s-au obosit să examineze situaţia existentă înainte de a face o evaluare".

Tiraspolul consideră că proiectul Rezoluţiei APCE "abordează în mod nejustificat problema cu privire la retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Transnistriei". De asemenea, Tiraspolul nu este mulţumit nici de atenţia sporită a APCE faţă de problema drepturilor omului din Transnistria, şi nu din Moldova.

Pretinsul minister de externe de la Tiraspol şi-a exprimat nedumerirea şi în legătură cu îndemnul faţă de Rusia şi Transnistria de a îndeplini decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului în cazul "Catan şi alţii împotriva FR şi RM", "în legătură cu respectarea dreptului la educaţie în şcolile cu predare în grafie latină". Tiraspolul a calificat repetat aceste poziţii "nimic altceva decît abordări părtinitoare cu caracter politic".

"Actorii internaţionali trebuie să depună eforturi în ceea ce priveşte apropierea părţilor, şi să nu caute elemente care să le îndepărteze. În opinia noastră, elaborarea unor astfel de documente trebuie să fie precedate de consultări la care să participe ambele părţi", subliniază factorii responsabili din cadrul aşa-zisului minister de externe din regiunea transnistreană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?