Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Islanda îşi suspendă pe termen lung negocierile de aderare la Uniunea Europeană

13 sep. 2013,, 09:30   Externe
3553 1
Foto: eurotv.md
Ministrul afacerilor externe islandez, Gunnar Bragi Sveinsson, a anunţat joi că a suspendat pe toată durata actualului legislativ negocierile de aderare ale ţării sale la Uniunea Europeană, transmite AFP.

'Am dizolvat echipa şi grupurile de negociere şi niciun summit nu va mai avea loc. UE a decis că nu va mai continua IAP' /Instrument de asistenţă pentru preaderare/, a explicat Sveinsson în timpul unui discurs susţinut în faţa parlamentarilor de la Reykjavik.

Uniunea Europeană a acordat Islandei 5,8 milioane de euro pentru 2013 cu titlul de IAP, după candidatura depusă de Reykjavik în 2009. În aprilie, o coaliţie de centru-dreapta eurosceptică a cîştigat alegerile legislative cu promisiunea de a nu finaliza acest proces.

'Guvernul este unanim pe această temă. Procesul a fost suspendat, nimic nu este închis, iar noi vrem să ne îmbunătăţim comunicarea şi să ne sporim legăturile cu UE fără să aderăm la aceasta', a precizat Sveinsson.

Cel mai important subiect în vederea unei eventuale aderări, pescuitul, nu a fost niciodată abordat. Dacă un guvern ar dori să relanseze negocierile, el se va lovi de puternica opoziţie a opiniei publice islandeze faţă de integrarea insulei într-o politică europeană comună

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?