Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Planul secret Obama – Putin pentru Siria

12 sep. 2013,, 09:37   Externe
3175 0
Foto: incomemagazine.ro
Prezentata drept spontana, propunerea rusa vizand distrugerea arsenalului chimic sirian constituie, in realitate, un plan dezbatut de luni de zile de Moscova si Washington.

Scenariul este prea bine pus la punct pentru o idee absolut spontana. Luni dimineata, secretarul de stat, John Kerry, a organizat o conferinta de presa cu scopul de a convinge opinia publica de pretutindeni ca un atac impotriva Siriei este pe deplin justificat. Intrebat cum s-ar putea evita o astfel de interventie, seful diplomatiei americane a raspuns: „Bashar al-Assad ar putea preda comunitatii internationale intregul sau arsenal chimic. Dar nu este pregatit sa faca asta, nu poate”, s-a grabit sa sublinieze Kerry.

Iesind la rampă, ministrul de externe, Sergei Lavrov, a propus aliatului sirian să plaseze arsenalul chimic sub control international înainte de a fi distrus. Damascul s-a grabit sa raspunda afirmativ. Luate, oarecum, prin surprindere, cancelariile occidentale au salutat ceea ce au catalogat drept „propunerea rusa”.

In aceeasi seara presedintele Statelor Unite a respins perspectiva unor lovituri imediate in Siria si a cerut Congresului sa amane sine die votul privind recurgerea la forta. A doua zi, Franta preia initiativa, prezentant in Consiliul de Securitate al ONU o rezolutie care preia ideea rusa, dar adauga necesitatea ca responsabilii masacrului din 21 august sa fie deferiti Curtii penale internationale. Merita amintit ca, la 1 septembrie, cotidianul israelian Haaretz scria, citand informatii provenite din mai multe cancelarii occidentale, ca Rusia si SUA lucreaza impreuna la o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU prin care Bashar al-Assad este indemnat sa transfere arsenalul sau chimic fortelor ruse, sub supravegherea inspectorilor ONU.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?