X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Formuzal cere revizuirea statutului Găgăuziei

5 sep. 2013,, 15:00   Societate
2337 0
Foto: noi.md
”În prezent, pentru a deveni din nou un exemplu pozitiv pentru comunitatea internațională conducerea Moldovei în comun cu conducerea Găgăuziei trebuie să ajungă la un consens privind modificarea statutului autonomiei, în concordanță cu cerințele actuale, doleanțele locuitorilor Găgăuziei și aspirațiile europene ale Republicii Moldova”, a declarat bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, la Forul internațional de la Crynica (Polonia). Potrivit lui Formuzal, momentul cheie trebuie să fie implementarea unui mecanism clar de delimitare a competențelor între organele centrale de la Chișinău și conducerea de la Comrat.

Bașcanul a menționat că, în pofida exemplului reușit de soluționare a unui conflict etnic în Moldova, în anii 90, politica ulterioară a Chișinăului în privința Găgăuziei a fost îndreptată spre devalorificarea acestui succes. ”Aceasta se manifesta prin aceea că autoritățile centrale au început sistematic să ignore drepturile și competențele Găgăuziei, prevăzute în Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei. Astfel, avînd față de Găgăuzia o atitudine ca față de un raion obișnuit și deseori adoptînd decizii discriminatorii, conducerea Moldovei, pas cu pas, a început să revină la situația din anii 90”, a menționat Formuzal.

Bașcanul a spus că în cadrul negocierilor cu Chișinăul, Comratul se ghidează de principiul reglemetării tuturor contradicțiilor pe cale pașnică și în mod constructiv. Iar cît privește situațiile de conflict, apoi chiar și asemenea fenomene pot avea un rezultat pozitiv. ”În cazul nostru, sistemul de funcționare a Găgăuziei în componența Moldovei, depășind perioada de conflict, trebuie să devină mai durabil și viabil”, a conchis Formuzal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?