X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Svetlana Moisa: „Politicienii nu ar trebui să folosească în campaniile lor copiii ca decor”

4 iun. 06:30   Societate
2204 0

Copiii din Republica Moldova sînt tot mai des folosiți în scopuri politice și în campaniile de PR, iar acest lucru reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor, cu excepția cazului în care, desigur, aceștia participă la acțiunile organizate de politicieni în mod voluntar, singuri sau împreună cu părinții lor.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurschi” de la postul de televiziune N4, la care a participat psihologul Vera Ursu și Svetlana Moisa, coordonatoarea platformei online 12plus.md, dezvoltată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), relatează Noi.md.

După cum s-a remarcat, această situație a fost observată în ultimii mulți ani. Copii, inclusiv adolescenți, sînt filmați în timpul unor mitinguri, copii mici sînt luați în brațe de politicieni. Ei sînt folosiți în acțiuni politice, de propagandă.

„Bineînțeles, este o încălcare a drepturilor copiilor dacă sunt folosiți în calitate de publicitate, de decor”, a subliniat Svetlana Moisa.

Ea a menționat în UNESCO există o scală de participare a copiilor la diferite tipuri de activități, iar decorul este primul pas, iar ultimul pas este să asculți opinia copilului, să asculți părerea lui ca a unui adult care conștintizează ce i se întîmplă copilului, să decizi ce este mai bine pentru el.


„Noi încă mai avem de învățat și de învățat pînă la această scară”, a subliniat coordonatorul platformei online 12plus.md.

În opinia ei, atunci cînd copiii din Republica Moldova sînt aduși la mitinguri politice, este mai degrabă o încălcare a drepturilor copilului, deoarece trebuie de analizat fiecare caz în parte, deoarece copilul poate că a vrut să participe la acest eveniment sau a venit la el împreună cu părinții săi. Toate cazurile sînt individuale.

Svetlana Moisa a spus că în curînd în Moldova va avea loc un training privind implicarea corectă a copiilor într-o anumită activitate.

„Este o știință întreagă. Noi știm că decorul este să faci o poză cu un copil, sau matineele noastre în grădinițe - tot sînt decor. Dar acesta este primul nivel, cel mai de jos, iar să auzi copilul, să-l asculți, să decizi cum, ei bine, aceasta este o măiestrie care trebuie învățată", a subliniat ea.

5
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?