X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Ministrul economiei afirmă că tranzacţia de la BEM este cel mai bun scenariu care se putea întîmpla

5 sep. 2013,, 12:29   Economie
3380 1
Foto : bank.md
"Tranzacţia de la Banca de Economii a fost cea mai bună opţiune pentru stat şi cel mai bun scenariu care se putea întîmpla în situaţia creată", a declarat miercuri, după şedinţa Guvernului, vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, comentînd la solicitarea jurnaliştilor decizia statului de a pierde controlul asupra BEM.

Potrivit Agenţiei "Infotag", vicepremierul s-a arătat convins că statul ar putea avea mai multe beneficii de pe urma situaţiei de la Banca de Economii.

"Statul mizează pe faptul că tranzacţia de la BEM va duce la capitalizarea băncii, iar cele 33,38% ale statului vor însemna mult mai mult decît 56% la o bancă în degradare. Asta ar fi filozofia acestei abordări. A fost propunerea colegilor de la Ministerul Finanţelor, iar noi am găsit-o raţională. Sper mult că timpul ne va arăta că aceasta a fost într-adevăr cea mai bună soluţie. Important este că nu există niciun pericol pentru deponenţi şi pentru investitori. Obiectivul este capitalizarea băncii şi protejarea intereselor deponenţilor", a precizat sursa citată.

Vicepremierul spune că nu este nici procuror, nici de la Curtea de Conturi şi nu poate spune de ce s-a ajuns în această situaţie.

"Ceea ce ştiu este că am avut de executat o decizia a Parlamentului în baza raportului Comisiei de anchetă. Cred că acolo ar trebui să căutăm răspunsuri, pe mine mă depăşeşte situaţia", a spus Lazăr.

Vicepremierul a declarat că "statul nu şi-a putut permite o naţionalizare obraznică".

"Acţionarii trebuiau să accepte acest lucru. S-au analizat costurile unor litigii şi s-a ajuns la concluzia că această posibilitate nu are perspectivă. A doua opţiune a fost oferirea controlului actualilor minoritari care sînt deja majoritari, iar a treia opţiune era capitalizarea întreprinderilor şi societăţilor cu capital de stat care sînt debitorii BEM. Această ultimă opţiune mi s-a părut cea mai deocheată. Am analizat cine sînt debitorii BEM şi am văzut că jumătate din ei sînt falimentari, iar alţii nu au nicio perspectivă. Colegii de la Ministerul Finanţelor au demonstrat că renunţarea statului la pachetul majoritar de acţiuni este cea mai bună opţiune", a spus vicepremierul.

Anterior, fostul premier, Ion Sturza a declarat în cadrul unei emisiuni la Pro TV Chişinău că "Banca de Economii este o bombă plasată sub guvernare".

"Nimeni nu mă poate convinge că în Moldova nu pot fi găsite 50-70 mil. de dolari pentru capitalizarea băncii. Pur şi simplu sînt interese. Cineva a mizat că printr-o formulă mai puţin ortodoxă sau transparentă va putea cîştiga nişte bani. Ştiu cine a pus mîna pe Banca de Economii şi vreau să-l preîntîmpin pe acest domn că va rămîne fără bani şi fără onoare", a spus fostul premier evitînd să de-a nume.

În urma emisiei suplimentare închise de acţiuni ce a avut loc la 29 august cota statului în capitalul Băncii de Economii a Moldovei s-a diminuat de la 56% la sută la 33,38%. Comisia Naţională a Pieţei Financiare a declarat tranzacţia de la BEM ca fiind una legală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?