X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Autoritățile Moldovei vor stimula dezvoltarea asociațiilor de agricultori

16 aug. 2013,, 12:40   Economie
2704 1
Foto: agromania.manager.ro
Autoritățile Republicii Moldova vor stimula unirea fermiwerilor în asociații de producători. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern. Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Guțu, a menționat că documentul are ca scop dezvoltarea unor asociaţii de agricultori şi promovarea produselor agricole autohtone. Documentul a fost elaborat cu scopul de a crea cadrul juridic necesar pentru constituirea, recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători, în vederea promovării, comercializării şi valorificării produselor agricole ale membrilor grupurilor de producători.

Viorel Guțu a comunicat că proiectul prevede o serie de facilităţi pentru producătorii agricoli care se vor asocia: o mai bună poziţionare pe piaţă, preţuri mai mari pentru producția comercializată, negocieri directe, oportunităţi pentru consolidarea capitalului, reducerea cheltuielilor, precum și diminuarea riscurilor, deoarece de comercializare se va ocupa nu un singur producător, ci grupul.

Documentul stabileşte obiectivele de activitate a grupurilor de producători şi a asociaţiilor lor în elaborarea strategiilor de piaţă, a regulilor de producţie şi de comercializare a produselor, precum şi intervenţia statului pentru stimularea activităţii acestora prin acordarea de sprijin financiar (subvenţii). Astfel pentru a stimula crearea grupurilor de producători, statul va oferi acestora un sprijin financiar timp de cinci ani. În primul an de activitate al grupului statul va oferi sprijin în cuantum de 5% din cifra de afaceri anuală, în al doilea an – 4%, în al treilea an - 3%, în al patrulea an - 2%, iar în al cincilea an - 1%. Documentul mai prevede că un grup de producători poate fi format din cel puţin cinci producători agricoli.

Viorel Guțu a precizat că în cadrul proiectului, care este susținut de Banca Mondială, pentru stimularea creării grupurilor de producători vor fi alocate pînă la 350 de mii de dolari. În afară de aceasta, vor fi alocate mijloace în cadrul programului de subvenționare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?