X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

CIJ şi OIM, îngrijorate de faptul că 40% din dosarele intentate pentru trafic de fiinţe umane nu sînt duse pînă la capăt

13 aug. 2013,, 16:31   Societate
1842 0
Foto: all.biz
Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că o bună parte din dosarele intentate pentru trafic de fiinţe umane nu sînt duse pînă la capăt.

Potrivit Agenţiei "Infotag", marţi, în cadrul unei mese rotunde, s-a menţionat că din cele 380 de cauze penale pentru "Trafic de persoane" şi "Trafic de copii", examinate şi judecate în perioada 2006 - 2010, 40 % nu au fost duse pînă la capăt.

"Foarte des, dosarele de trafic de persoane au fost recalificate drept proxenetism, muncă forţată sau organizarea cerşetoriei, ceea ce le-a permis infractorilor să evite termeni îndelungaţi de închisoare sau chiar să se aleagă doar cu o amendă", a menţionat reprezentantul (OIM) în Moldova, Andrei Lutenco.

Potrivit lui, "de cele mai multe ori, recalificarea infracţiunilor este nemotivată, iar motivele pot fi diferite – de la incapacitatea procurorilor şi poliţiştilor de a demonstra vina persoanelor bănuite pînă la fapte de corupţie".

Lutenco a remarcat că factorul psihologic joacă un rol important, cînd victima este solicitată repetat la interogatoriu.

"Este foarte important ca organele de drept să aibă o atitudine responsabilă faţă de acest aspect, întrucît persoana dată a suferit un şoc, iar solicitarea ei repetată îi va aduce suferinţe psihologice şi mai mari", consideră expertul.

În legătură cu acest fapt, jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului au elaborat un şir de recomandări, care ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra activităţii organelor de drept în ceea ce priveşte combaterea traficului de fiinţe umane.

"În primul rînd, colaboratorii poliţiei trebuie să fie bine pregătiţi, să verifice repetat declaraţiile victimelor prin alte metode. De asemenea, victimele trebuie să-şi cunoască drepturile şi să se prezinte la interogatoriu în prezenţa avocatului".

În perioada 2006-2010, din 31 de persoane acuzate de trafic de copii, doar 18 au fost condamnate. În ceea ce priveşte traficul de fiinţe umane, din 171 de dosare, 51 au fost recalificate. În raport cu celelalte 120 de persoane bănuite, mai puţin de jumătate au fost condamnate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?