X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 152
Transnistria stiri: 1458

Încă un pas spre tarifele diferențiate la energia electrică

18 iun. 16:00   Societate
4623 0

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi coeficienții pentru tarifele diferențiate la energia electrică ce vor fi aplicați consumatorilor finali în cadrul unui proiect pilot derulat de Ministerul Energiei în parteneriat cu UNDP Moldova și Guvernul Italiei.

Este vorba de instalarea contoarelor inteligente pentru un anumit redus de consumatori de energie electrică, acțiune ce face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei. Consumatorii finali vor fi selectați de distribuitorii de energie în baza unui eşantion format după principii demografice şi geografice. După o perioadă de testare, tarifele diferențiate vor putea fi extinse la nivelul întregii țări. Lucrăm în continuare la adaptarea cadrului normativ în acest sens și setarea infrastructurii necesare.

Astfel, consumatorii vor plăti jumăate din prețul obișnuit pentru un kW/h între orele 00 și 06.00, prețul standard pentru consumul în perioada 11.00 – 16.00 și un preț majorat cu coeficientul 1,2 între orele 16.00 – 24.00.

Pentru început schema viitoarelor tarife va fi aplicată doar participanților la proiectul pilot, iar scopul este de a observa comportamentul lor, obișnuințele de consum, dacă tariful de noapte va ajuta la reducerea vîrfurilor de consum și pentru a stabiliza sistemul electroenergetic. În deosebi în lunile de iarnă există necesități stringente de a reduce aceste vîrfuri de consum de energie.

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele.


Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele cînd energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.

3
3
0
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав