Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Companii farmaceutice suspectate de livrarea medicamentelor necalitative în spitalele din ţară (VIDEO)

2 aug. 2013,, 12:11   Societate
6120 0
Foto: cna.md
Două mari companii farmaceutice din ţară au intrat în vizorul procurorilor anticorupţie şi ofiţerilor CNA, fiind suspectate de comiterea mai multor infracţiuni legate de importul şi plasarea pe piaţă a medicamentelor. Potrivit primelor estimări, prin acţiunile lor ilegale, firmele în cauză au prejudiciat statul cu peste 90 de milioane de lei, transmite NOI.md.

Datele preliminare arată că societăţile au importat medicamente din Republica Populară Chineză, majorînd preţul de import al acestora prin substituirea facturilor. În aşa fel, loturi enorme de medicamente au ajuns să fie comercializate pe piaţa autohtonă la preţuri de 3-4 ori mai mari decît cele iniţiale.

Totodată, în urma documentării schemei de spălare a banilor s-a stabilit că doar 60 la sută din mijloacele financiare obţinute din importul de medicamente erau achitate chinezilor, iar restul – 40 la sută – erau spălate prin off-shoruri. Ulterior, directorii companiilor farmaceutice autohtone îşi ridicau banii din off-shoruri sau de pe cardurile deschise pe numele unor terţe persoane.

Concomitent cu investigaţiile efectuate de CNA, Agenţia Medicamentului a constatat în urma anlizelor de laborator că medicamentul „Oxytocinum sol. inj. 5UI/ml”, produs de „Sishui Xiekang Pharmaceutical Co” Ltd China și importat de una dintre firmele menţionate, este ineficient şi nu corespunde parametrilor de dozare a oxytocinei, care este sub limita declarată în specificaţia produsului finit.

În aceste cazuri procurorii au deschis două dosare penale. Unul pentru spălare de bani și altul pentru cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere, urmînd ca alte cauze penale să fie deschise pentru evaziune fiscală, fals în acte publice şi practicarea activităţii ilicite de antreprenoriat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?