În Moldova cresc plățile cu carduri

În Moldova cresc plățile cu carduri

În Moldova plățile fără numerar prin intermediul cardurilor bancare cresc rapid, însă cota lor în volumul total al tranzacțiilor rămîne scăzută, cetățenii folosind cardurile preponderent pentru a retrage bani.

Astfel, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), volumul tranzacțiilor efectuate în ianuarie-septembrie 2017 cu carduri bancare emise în Moldova a crescut cu aproape 19%, pînă la 32,5 miliarde de lei. În același timp, volumul retragerilor de numerar de pe cardurile bancare emise în Moldova a crescut cu 15% - pînă la 29,1 miliarde de lei, în timp ce volumul de plăți fără numerar cu acestea au crescut cu 54% - pînă la 3,4 miliarde de lei.

În același timp, atunci cînd se utilizează aceleași carduri moldovenești în străinătate, există o tendință inversă, iar acolo domină plățile fără numerar. În special, în primele 9 luni ale anului 2017, volumul tranzacțiilor efectuate în străinătate cu carduri bancare emise în Moldova a crescut cu aproape 20%, pînă la 3,4 miliarde de lei.

În același timp, suma de bani retrași de pe aceste carduri în străinătate a crescut cu 9% - pînă la circa 0,5 miliarde de lei, în timp ce volumul de plăți fără numerar pe aceste carduri a crescut cu 21% - la 2,9 miliarde de lei.

Potrivit BNM, în ianuarie-septembrie 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul tranzacțiilor în Moldova cu carduri emise în străinătate a crescut cu aproximativ 24% - pînă la 4,9 miliarde de lei. În special, suma numerarului retras de pe aceste carduri a crescut cu 16%, pînă la 2,8 miliarde de lei, în timp ce volumul plăților fără numerar a crescut cu 35%, pînă la 2,1 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load