Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ajutor social de circa 9,5 mil. lei, plătit nejustificat (VIDEO)

22 iul. 2013,, 15:51   Societate
3043 0
Foto: noi.md
Acordarea ajutorului social familiilor care nu meritau, eliberarea certificatelor false de către primării și fraudarea datelor din sistemul electronic al direcțiilor sociale. Acestea sînt cîteva dintre neregulile depistate de către Inspecția Muncii, în cadrul mai multor vizite de control efectuate acasă la beneficiari și la direcțiile de asistență socială. Concluzia la care au ajuns inspectorii este că, nejustificat, au fost plătiți aproape 9 milioane 458 mii 416 lei unor familii de beneficiari, dar și rudelor asistenților sociali. Datele se referă la prima jumătate de an.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, a declarat că este nevoie de o schimbare în activitatea direcțiilor de asistență socială. ”Vom da în exploatare un sistem automatizat de asistenţă socială, unul securizat. Nu va putea fi efectuată nicio intervenţie din partea operatorilor şi asistenţilor sociali. Nu este o problemă în procedură, ci în solicitanţii de ajutor şi cei care eliberează aceste certificate", a menționat Buliga.

Inspectorii sociali au verificat aplicarea corectă a legii privind stabilirea și acordarea ajutorului social în 462 de localități din 23 de raioane. Din aproape 62 de mii de cereri, 4.399 au fost cazuri de fraudă și eroare, iar în aproape 2000 de cazuri a fost propusă sistarea ajutoarelor.

În total, în perioada rece a anului, peste 93 de mii de gospodării au beneficiat de plată socială de la stat. Potrivit ministerului, în 13 raioane a fost efectuat un control total (frontal), iar în 10 – unul selectiv. În bugetul statului a fost rambursată suma de peste 1 mil. lei, plătită nejustificat beneficiarilor.

Pentru că secțiile Direcției asistență socială nu sînt administrate de Ministerul Muncii, rapoartele Inspecției Sociale au fost transmise Procuraturii Generale. Totuși, din 2012, de cînd activează Inspecția, nu a fost deschis niciun dosar penal sau administrativ.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?