Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Ceban numește ipocrizie totală anunțul făcut de Recean în cazul asistenților personali

15 mar. 16:00   Capitala
2561 0

Primarul capitalei, Ion Ceban, numește ipocrizie totală anunțul făcut de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, în cazul salariilor asistenților personali din Chișinău.

”Problema în instanță finală nu va fi rezolvată de Guvern, așa cum afirmă Recean, dar tot pun pe umerii Primăriei Chișinău povara salarizării asistenților personali, care este prerogativa exclusivă a statului. Guvernul a creat o problemă și a exclus intenționat doar Chișinăul și UTA Găgăuzia din programul „Restart” și nu finanțează salariile pentru asistenții personali doar aici, după care anunță falnic că vor rezolva această problemă, dar planifică din nou să bage mâna în buzunarul chișinăuienilor și să ia din bugetul chișinăuienilor pentru a plăti serviciile sociale de care este responsabil Guvernul. Din impozitele pe venit ale persoanelor fizice din Chișinău pe care le transferă la stat, amintim că doar în Chișinău și Bălți, revin 50%, comparativ cu restul localităților unde se întoarce integral 100%”, a spus edilul capitalei.

Totodată, potrivit lui, acum, Guvernul vrea modificarea legii privind finanțele publice locale, și doar pentru Chișinău să revină de aici în colo încă și mai puțin, adică deja 45% cu destinație generală, iar 5% cu destinație specială să fie distribuite pentru servicii sociale de care este responsabil direct Guvernul pentru toți cetățenii.

”Iarăși Chișinăul este discriminat și își bagă mâna cei de la conducere în bugetul chișinăuienilor. Ceea ce își doresc ei, este ca să nu permită Primăriei Chișinău să se dezvolte și să creeze drumuri, școli, grădinițe, poduri, parcări, curți de bloc și multe alte proiecte pentru oraș. Aducem aminte că din impozitele pe venit ale persoanelor juridice transferate la bugetul de stat în bugetul municipal revin 0 lei.

Iată fața lor adevărată. Amintim, că doar în ultimul an, Guvernul a lipsit intenționat prin diverse metode Primăria municipiului Chișinău de 1,3 miliarde de lei. Dacă se va ajunge la asta vom contesta în toate instituțiile naționale și internaționale. Acesta este un amestec direct în treburile primăriei cu scopul de a lăsa primăria fără finanțe”, a mai spus Ceban.


Reamintim că astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga primăria să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Prin modificarea respectivă Guvernul va achita aceste salarii în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei, a spus prim-ministrul.

11
0
1
3
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?