Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Mihai Ghimpu: În urma crizei politice, funcţionarii europeni au început să privească Moldova mult mai critic

10 iul. 2013,, 10:59   Politică
3333 7
Foto: noi.md
În urma crizei politice, care a durat circa o jumătate de an, funcţionarii europeni au început să privească Moldova şi implementarea reformelor mult mai critic. Despre aceasta a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. El a făcut aceste afirmaţii după ce a revenit dintr-o vizită întreprinsă la Bruxelles şi Strasbourg.

Potrivit Agenţiei "Infotag", el a menţionat că împreună cu deputata Corina Fusu, s-au întîlnit cu preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), raportor principal pentru Acordul de asociere UE-RM în Parlamentul UE, Graham Watson, cu directorul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Gunnar Wiegand şi cu Stefan Fule, comisar european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate.

"Noi i-am informat pe funcţionarii europeni despre implementarea reformelor în Moldova. În R.Moldova realizarea reformelor a fost doar improvizată. Da, ele au fost aprobate, dar nu şi implementate. În acest an, Moldova trebuie să recupereze tot ce a ratat", a comunicat Ghimpu.

Potrivit lui, funcţionarii europeni vor oferi surse doar după ce vor fi realizate reformele.

"Este la fel ca şi în filmul rusesc "12 scaune" – mai întîi scaunele şi apoi banii", a ironizat Ghimpu.

Vicepreşedintele PL, Corina Fusu, a menţionat că "instituţiile democratice ale statului aşa şi nu au fost modernizate şi pînă în prezent sînt aplicate schemele comuniştilor".

Potrivit ei, "în cadrul Summitului "Parteneriatul Estic" de la Vilnius va fi doar parafat Acordul de asociere RM-UE".

"Documentul va fi semnat în 2014. Totul depinde de felul în care Moldova îşi va face tema pentru acasă", a remarcat Fusu. Ghimpu a comunicat că "dacă nu ar fi fost criza politică, Acordul ar fi fost semnat în această toamnă la Vilnius".

"Rusia, cu mîinile premierului de atunci Vlad Filat, a reuşit să amîne cu un an semnarea documentelor cu UE", a spus el, exprimîndu-şi indignarea în legătură cu faptul că se ţine în secret conţinutul Acordului.

De asemenea, Ghimpu i-a informat pe funcţionarii europeni despre apariţia în Parlament a unei fracţiuni liberale care nu reprezintă Partidul Liberal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?