Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Inspectoratul pentru Protecția Mediului se confruntă cu o criză

13 mai. 13:42   Societate
2638 0

Inspectoratul pentru Protecția Mediului se confruntă cu o criză de inspectori. Nu poate angaja oameni din cauza moratoriului asupra funcțiilor publice care durează deja de 6 ani. Posturile rămîn vacante și pentru că salariile sînt mici.

În R. Moldova lucrează 136 de inspectori pentru protecția mediului, dar ar fi nevoie de cel puțin 230. Asta înseamnă că necesitatea de a face față protecției mediului este acoperită în proporție de 60 la sută, transmite Europa Libera.

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a spus că în raioanele în care nu există suficienți inspectori de mediu, cum e, de exemplu, raionul Ialoveni, „doi inspectori lucrează ca pentru cinci”.

„Nu reușesc în timp util sau au nevoie de timp suplimentar pentru a examina materialele complexe”, explică Bulmaga.

Cei mai mulți inspectori de mediu sînt la Chișinău, zece la număr, și la Bălți – șapte, în timp ce la Taraclia este unul singur și la Basarabeasca nu există niciunul. În majoritatea raioanelor, activează cîte trei inspectori.


Potrivit lui Bulmaga, inspectoratul a ajuns în această criză de cadre, pe parcursul ultimilor ani, odată cu moratoriului din 2018 asupra angajării personalului în sectorul bugetar, prelungit an de an și care ar urma să se încheie la 31 decembrie 2024.

Guvernul a aplicat atunci moratoriul pentru a gestiona mai bine banii publici și pentru a-i direcționa spre „domeniile prioritare”. Timp de 6 ani, numărul posturilor vacante în instituțiile statului puse sub moratoriu a crescut cu 13% și a ajuns la peste 15.000 de unități.

Excepție de la moratoriu face „personalul strict necesar” care poate fi angajat pentru „realizarea misiunii autorității publice”. Astfel, Guvernul a organizat, la începutul anului 2024, „în premieră”, un tîrg de cariere, în cadrul unei campanii de recrutare pentru suplinirea celor peste 200 de funcții publice vacante.

0
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?