X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

România va construi noi tronsoane de gazoducte pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei

20 sep. 2017,, 15:10   Economie
2614 0

Pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova, România va construi noi tronsoane de gazoducte pentru transportarea gazelor naturale:Onești-Gherăști și Gherăști-Lețcani, cu lungimea totală de 169 kilometri.


Acestea vor fi conectate la conducta de gaze Iași-Ungheni, relatează NOI.md. Informația a parvenit de la Ministerul Energiei din România, menționînd că a emis permisiunea pentru construcția acestor conducte de gaze,estimată să înceapă în anul 2018, intrarea în operare fiind programată pentru anul 2019. Costurile proiectului sînt estimate să ajungă la 131,7 milioane de euro.

Potrivit celor menționate de responsabilii din cadrul Ministerului Energiei României, dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale în zona de Nord-Est a României (în județele Bacău, Neamț și Iași) va îmbunătăți aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din regiune și va asigura capacitatea de transport către Republica Moldova.

Proiectul are două obiective: în primul rînd, construcția tronsonului Onești-Gherăști (cu o lungime de 104 kilometri) și realizarea conductei Gherăști-Lețcani (cu o lungime de 65 kilometri). Pe lîngă aceste două conducte, proiectul prevede, de asemenea, construirea a două stații de comprimare, la Onești (jud. Bacău) și Gherăști (jud. Neamț).

Prin realizarea acestui proiect se completează conductele existente în vederea creșterii capacității de transport al gazelor, în special, în perioada de iarnă.

De precizat că autoritățile României dezvoltă infrastructura de transport a gazelor naturale, contînd să exporte gaze după începerea explorării rezervelor de gaze din Marea Neagră. În special, un debit de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an preconizează România să livreze în Republica Moldova, prin conducta de gaz Iași-Ungheni-Chișinău.


„Noile conducte de gaze vor putea asigura o presiune compatibilă cu cea din sistemul de gaze al Republicii Moldova, astfel că, la graniță va fi asigurată o presiune de 38 bar”, a spusministrul Energiei, Toma Petcu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?