X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Thorbjørn Jagland: Sarcina prioritară a procesului de reformare a justiţiei trebuie să fie perfecţionarea procuraturii

4 iul. 2013,, 10:14   Societate
3013 1
Foto : elldor.info
Reforma sistemului judecătoresc în Moldova a fost iniţiată şi acum eforturile trebuie să se concentreze asupra alegerii, numirii şi promovării judecătorilor şi procurorilor, rolului Institutului Naţional al Justiţiei şi asupra combaterii corupţiei în sistemul judecătoresc. Despre aceasta a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, în cadrul unei întrevederii, la Strasbourg, cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Potrivit declaraţiei citate de Agenţia "Infotag", secretarul general a numit reforma procuraturii drept "sarcină prioritară".

"Am exprimat disponibilitatea Consiliului Europei de a lucra împreună cu Guvernul şi procurorul general pentru a asigura independenţa şi depolitizarea anchetei în corespundere cu angajamentele asumate de R.Moldova", a spus el.

Potrivit secretarului general, el a discutat cu Timofti "deschis şi constructiv pe marginea reformelor ce urmează a fi implementate".

"Aşteptările partenerilor şi prietenilor Moldovei sînt mari. Preşedintele este responsabil pentru consens şi depăşirea disensiunilor din societatea moldovenească. Acest lucru este important pentru restabilirea încrederii cetăţenilor faţă de structurile statului şi organele de drept, care trebuie să devină independente de sistemul politic", consideră el.

Secretarul general s-a pronunţat pentru crearea unui mediu legislativ şi instituţional în vederea diversificării mass-mediei prin creşterea transparenţei proprietarilor acestora. De asemenea, el consideră că este necesară sporirea eficienţei organelor de control.

"De asemenea, am discutat despre agenda legislativă pentru următoarele luni şi posibilităţile de colaborare cu Consiliul Europei, inclusiv, expertizarea Comisiei de la Veneţia în special în domeniul legislaţiei constituţionale. Procesul legislativ trebuie să fie transparent, să garanteze principiul de stabilitate", a menţionat el.

Secretarul General al Consiliului Europei şi-a exprimat speranţa că membrii coaliţiei de guvernare vor încerca să găsească consens în Parlament în ceea ce priveşte reforma constituţională, în special este vorba despre Art. 78 cu privire la alegerea preşedintelui. "Soluţionarea acestei chestiuni poate duce pe viitor la evitarea crizelor politice de durată", consideră secretarul general.

"În continuare intenţionăm să lucrăm cu Moldova. Am convenit ca în următoarele luni să elaborăm un plan de acţiuni pentru cooperare strategică în toate domeniile prioritare. Consiliul Europei este gata să ofere ajutor Moldovei", a spus Thorbjørn Jagland.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?