Relațiile comerciale ale Moldovei cu Rusia au intrat în impas

Relațiile comerciale ale Moldovei cu Rusia au intrat în impas

Relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu Rusia au intrat în impas din august 2014, după ce Chișinăul a semnat Acordul de Asociere cu UE.

La puțin timp, Moscova a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești, iar ulterior embargourile au venit unul după altul. Livrările de fructe și legume în Federația Rusă sînt la cheremul deciziilor politice, iar promisiunile de restabilire a exporturilor sînt doar la nivel de retorică, subliniază expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbîrță, citat de IPN.

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Ion Tăbîrță a spus că președintele Igor Dodon a declarat de nenumărate ori că va soluționa problema exporturilor de fructe și legume în Federația Rusă. S-a întîlnit și cu premierul rus, Dmitri Medvedev și cu vicepremierul Dmitri Rogozin, dar fără rezultat.

Potrivit expertului, Dodon declară, de cîte ori are ocazia, că Republica Moldova și-a majorat exporturile în Federația Rusă, dar statisticile îl contrazic. Ponderea este sub 20%, iar UE rămîne principalul partener comercial al Moldovei cu o cotă de 63,4% în primul semestru.

„Logica afirmațiilor lui Igor Dodon se înscrie în misiunea geopolitică a Federației Ruse pe care o are acesta în Republica Moldova și face parte din scenariul politic de restabilire a influenței Moscovei în spațiul ex-sovietic, iar Transnistria joacă un rol important”, a mai spus expertul.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load