Sturza dezvăluie cum a fost prima sa interacțiune cu Putin

Sturza dezvăluie cum a fost prima sa interacțiune cu Putin

În contextul declarațiilor făcute recent de președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, despre discuțiile presante cu Vladimir Putin, fostul premier Sturza a relatat cum a fost prima sa interacțiune cu președintele rus, informează NOI.md.

Fostul demnitar susține că a avut o primă întrevedere cu liderul de la Kremlin la Ialta, Crimeea, în anul 1999, iar discuțiile purtate acolo i-au lăsat o impresie puternică. Potrivit lui Ion Sturza, anume în acea perioadă începea „era Putin”.

„Proaspăt numit în funcția de prim-ministru, acesta părea extrem de timid, rezervat la vorbe și în acțiuni. Avea un profil șters, mersul agale și ochii ațintiți în pămînt... Pe teme economice apela mereu la ajutorul ministrului Finanțelor, Mihail Kasianov, aparent un confident, la începuturi. Acesta din urmă se comporta cu multă aroganță, afișîndu-și superioritatea. După partea formală, lipsită de prea mult conținut, ne-am retras la o vilă de protocol pentru o cină «intimă».

Colegii premieri au început să-l bombardeze pe Putin cu diferite solicitări. Dînsul asculta în tăcere, fără prea multe reacții și emoții. O mască și nimic mai mult... ca la un moment dat să zică: «În comparație cu Boris Nicolaevici (Elțin), eu nu am complexul «frate mai mare, frate mai mic». Eu sînt fratele vostru mai mare! Și dacă doriți ceva de la Rusia, luați în calcul interesele ei.» Toți au înghițit în sec... Se începea «era Putin», care a marcat profund și extrem de controversat lumea”, a mărturisit Sturza.

Omul de afaceri a mai remarcat că situația nu s-a schimbat mult în prezent. În opinia lui, politica promovată de Federația Rusă rămîne în tiparele Conferinței de la Ialta, cu repartizarea sferelor de influență și înțelesul specific al „interesului național”, moștenit din sec. al XIX-lea.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load