X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Armata din EGIPT ar putea suspenda Constituţia

3 iul. 2013,, 10:20   Externe
1929 0
Foto: realitatea.net
Forţele armate egiptene plănuiesc să suspende Constituţia şi să dizolve parlamentul dominat de islamişti, dacă preşedintele Mohamed Morsi şi Opoziţia politică nu vor ajunge la un acord privind împărţirea puterii, scrie Reuters. Zeci de mii de egipteni au ieşit marţi seară în Piaţa Tahrir din Cairo împotriva preşedintelui.

Armata din Egipt este gata să suspende Constituţia şi să dizolve parlamentul ţării dacă preşedintele islamist Mohamed Morsi nu ajunge la un acord cu Opoziţia privind împărţirea puterii, scrie Reuters. Planul generalilor egipteni nu este încă pus la punct, iar măsurile exacte ce vor fi adoptate de Armată după expirarea ultimatumului sînt încă neclare.

Armata a avertizat, luni, că va interveni, în cazul în care revendicările poporului nu vor fi satisfăcute în următoarele 48 de ore, a doua zi după organizarea unor manifestaţii masive pentru îndepărtarea preşedintelui Mohamed Morsi de la putere, relatează AFP.

În înercarea de a dezamorsa situaţia, Morsi s-a întîlnit marţi cu generalul Abdel Fattah al-Sissi, comandantul armatei, pentru a discuta cu privire la criza politică ce afectează ţara, au anunţat surse prezidenţiale şi militare, relatează AFP.

Nu au fost făcute precizări în legătură cu întîlnirea dintre preşedinte şi comandantul armatei.

Opoziţia egipteană a anunţat marţi că l-a desemnat pe Mohammed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a o reprezenta şi a pregăti o tranziţie politică.

Susţinători şi opozanţi ai preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, din ce în ce mai izolat după demisia mai multor miniştri, s-au adunat din nou marţi după-amiază în mai multe locuri din Cairo, provocînd temeri cu privire la o recrudescenţă a violenţelor.

Zeci de mii de persoane s-au îndreptat spre simbolica Piaţă Tahrir din Cairo pentru o nouă mobilizare împotriva preşedintelui, ales în urmă cu un an. Efective de poliţie suplimentare au fost desfăşurate în capitală, unde majoritatea întreprinderilor au fost închise, oraşul fiind survolat de elicoptere ale armatei.

Armata, care a asigurat interimatul controversat între căderea lui Mubarak, la începutul lui 2011, şi alegerea lui Morsi, în iunie 2012, a dezminţit marţi dimineaţă că doreşte să pregătească o 'lovitură' de stat. Cel puţin 16 persoane au murit în Egipt în contextul manifestaţiilor, dintre care opt în ciocniri dintre protestatarii pro şi anti-Morsi la Cairo, a precizat luni Ministerul Sănătăţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?