Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Nu e vorba de extratereștri: Ce a contribuit la dezvoltarea civilizației Egiptului Antic

6 iun. 02:00   Ştiinţă şi IT
3022 0

O echipă internațională de oameni de știință, printre care se numără și cercetători de la Universitatea din Southampton, a descoperit că fluviul Nil a suferit schimbări majore în urmă cu aproximativ 4.000 de ani.

Această schimbare, care a dus la o extindere semnificativă a cîmpiei inundabile a rîului în Valea Nilului, în apropiere de Luxor, ar fi putut avea un impact profund asupra dezvoltării civilizației egiptene antice.Descoperirile, publicate în revista Nature Geoscience, sugerează că este posibil ca creșterea suprafeței cîmpiei inundabile să fi dus la o creștere a productivității agricole în regiune. Acest lucru, la rîndul său, ar fi putut contribui la stabilirea Noului Regat, o perioadă de prosperitate și realizări culturale fără precedent în istoria Egiptului antic. „Extinderea cîmpiilor inundabile ar fi crescut în mod semnificativ cantitatea de teren arabil din Valea Nilului de lîngă Luxor (Teba antică)”, spune Dr. Benjamin Pennington, co-autor al lucrării de la Universitatea din Southampton. - Acest lucru ar fi crescut, de asemenea, fertilitatea solului prin depunerea regulată de nămol fertil”.

Ei au descoperit că, înainte de schimbarea de acum 4.000 de ani, Nilul era un sistem fluvial mai dinamic și mai ramificat, cu canale multiple care își schimbau frecvent cursul.

„Nilul egiptean pe care îl vedem astăzi este foarte diferit de ceea ce a fost în cea mai mare parte a ultimilor 11.500 de ani”, spune Dr. Pennington. „În cea mai mare parte a acestui timp, Nilul a fost o rețea de canale interconectate care își schimba frecvent cursul”.

Schimbarea de acum 4.000 de ani a fost cauzată cel mai probabil de o scădere a volumului de apă care curge prin rîu și de o creștere a aportului de sedimente fine.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав