X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

Egiptul condiţionează redeschiderea punctului de trecere de la Rafah

3 iun. 20:30   Externe
2372 0

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, esenţial pentru livrările de ajutoare dinspre Egipt în Fîşia Gaza, va putea funcţiona din nou doar dacă Israelul renunţă să-l mai controleze şi predă palestinienilor controlul asupra acestuia de partea Fîşiei Gaza, a declarat luni ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry, citat de Reuters.

Israelul a preluat luna trecută controlul asupra întregii graniţe între Fîşia Gaza şi Egipt, inclusiv asupra punctului de trecere de la Rafah, în timpul ofensivei sale împotriva grupării islamiste Hamas în oraşul Rafah din extremitatea sudică a enclavei. Punctul de trecere de la Rafah reprezintă singura legătură cu lumea exterioară pentru cei 2,3 milioane de locuitori din teritoriul asediat de Israel, notează Reuters.

"Este dificil ca punctul de trecere de la Rafah să continue să funcţioneze fără o administraţie palestiniană", a declarat Shoukry într-o conferinţă de presă cu omologul său spaniol, Jose Manuel Albares, la Madrid, unde se află într-o vizită de lucru, ocazie cu care a transmis guvernului spaniol recunoştinţa Egiptului pentru "atitudinea morală" de care a dat dovadă recunoscînd statul Palestina, conform agenţiei de presă EFE.

Tratatul de pace între Egipt şi Israel din 1979 rămîne o "bază solidă pentru securitatea şi stabilitatea în regiune şi fiecare (parte) trebuie să-l ia în considerare şi să ia măsuri responsabile pentru a menţine acest tratat important", a subliniat Shoukry.

Comentariile sale intervin pe fondul creşterii tensiunilor după moartea unui soldat egiptean săptămîna trecută într-un schimb de focuri cu forţele israeliene care, potrivit unor surse de securitate egiptene, ar fi depăşit linia de demarcaţie în timp ce urmăreau şi trăgeau într-un grup de palestinieni.

Două surse egiptene din domeniul securităţii au declarat că reuniunea de duminică între responsabili americani, egipteni şi israelieni a decurs în mod pozitiv, în pofida faptului că nu s-a ajuns la un acord privind redeschiderea punctului de trecere de la Rafah. Delegaţia egipteană prezentă la reuniune a declarat că ar fi deschisă faţă de prezenţa unor observatori europeni la frontieră pentru a supraveghea operarea acestui punct de trecere de către autorităţile palestiniene, dacă acestea ar fi de acord să-şi reia activitatea.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat cu o zi în urmă că forţele israeliene încearcă să distrugă tunelurile dintre Fîşia Gaza şi Egipt, folosite de gruparea Hamas pentru a introduce ilegal arme sau, eventual, ca mijloc de a scăpa de război. Egiptul neagă însă existenţa unor astfel de tuneluri, potrivit agenţiei britanice de presă.

În cadrul respectivului tratat de pace, Egiptul şi Israelul au cooperat îndeaproape în probleme de securitate legate de frontierele dintre Israel, Peninsula Sinai din Egipt şi Gaza. Cele două ţări au menţinut în comun o blocadă a Fîşiei Gaza după ce Hamas a preluat controlul asupra teritoriului în 2007.

Shoukry a invitat Hamas şi Israelul să accepte propunerea de încetare a focului în Fîşia Gaza prezentată de preşedintele american Joe Biden, remarcînd că primele comentarii ale Hamas au fost pozitive. "Acum aşteptăm răspunsul din partea Israelului", a spus ministrul egiptean.

Duminică, un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul a acceptat acordul-cadru pentru încheierea războiului în Fîşia Gaza, dar a calificat documentul ca fiind imperfect şi a afirmat că este nevoie să se mai lucreze la el.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав