X 
Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Audierile pe marginea DCFTA în comisia parlamentară economică s-au desfăşurat cu uşile închise

26 iun. 2013,, 16:42   Politică
2897 1
Foto: efse.lu
Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe l-a audiat miercuri pe viceministrul Economiei, negociatorul din partea Moldovei pe marginea Acordului de liber schimb RM-UE (DCFTA), Octavian Calmîc.

Potrivit Agenţiei "Infotag", la iniţiativa ministerului Economiei, audierile s-au desfăşurat cu uşile închise. Pentru caracterul închis al şedinţei au votat membrii comisiei din partea partidelor componente ale Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană.

Deputaţii comunişti şi socialiştii au insistat ca audierile să fie publice, întrucît Acordul de liber schimb, negocierile pe marginea căruia s-au încheiat, "poartă un caracter fundamental".

Deputatul din partea PCRM, Iurie Muntean, a spus că "Acordul vizează viitorul ţării, prevederile acestuia vor aduce multe schimbări nu doar la nivel economic, ci şi la nivel social".

Socialistul Igor Dodon a remarcat că, probabil, crearea zonei de liber schimb cu UE stabileşte nu cele mai profitabile condiţii pentru Moldova, cote pentru livrarea mărfurilor şi perioade de tranzit necesare pentru îmbunătăţirea competitivităţii produselor autohtone.

De asemenea, el a spus că DCFTA va genera pierderi întreprinderilor ce activează în partea stîngă a Nistrului, deoarece "companiile din Transnistria vor pierde accesul pe piaţa europeană".

Calmîc a motivat necesitatea de a desfăşura audierile în spatele uşilor închise prin faptul că deşi negocierile pe marginea DCFTA s-au încheiat, urmează a conveni asupra textului cu toate cele 28 de state membre ale UE.

S-a decis secretizarea documentului pînă cînd acesta nu va fi parafat. Se planifică că acest lucru se va produce pînă la Summitul "Parteneriatului Estic", care se va desfăşura la Vilnius.

Potrivit informaţiilor difuzate de Publika TV, după semnarea Acordului, exporturile vor creşte cu 16% , iar importurile – cu 8%. Nivelul de salarizare pe termen scurt şi lung va spori cu 3,1-4,8%. Preţurile de consum pe termen scurt şi lung se vor micşora cu pînă la 1,3%.

Documentul prevede că, pentru mărfuri industriale, accesul pe piaţa UE va fi liberalizat imediat. Excepţie vor face produsele textile, covoarele, mobila, materialele din plastic şi cele de construcţie. Comerţul cu aceste bunuri va fi liberalizat după 7 ani.

Pentru unele produse agricole, s-a propus eliminarea treptată a taxelor vamale şi a volumului ce poate fi exportat. Perioada de liberalizare pentru astfel de produse este de pînă la 10 ani. În schimb, va fi liberalizat imediat comerţul cu ouă, iar cel cu vin – în termen de 5-7 ani. În cazul fructelor, legumelor şi sucurilor, taxele vamale vor fi eliminate treptat.

În document este vizată şi regiunea transnistreană. Pînă în 2015, aceasta va beneficia de un regim autonom de tarife. După 2015, de prevederile Acordului vor beneficia doar companiile transnistrene care se vor conforma standardelor impuse de document.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?