Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Veniturile obţinute în sectorul de comunicaţii electronice au crescut cu 4%

18 iun. 2013,, 12:25   Economie
2374 0
Foto : noi.md
În Republica Moldova, în ianuarie-martie 2013, veniturile provenite din vînzarea serviciilor de comunicaţii electronice (telefonie mobilă, Internet mobil dedicat, telefonie fixă, Internet fix şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale) au crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu circa 4% şi au însumat 1 mld. 527,3 mil. lei.

Potrivit raportului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind evoluţia pieţelor de comunicaţii electronice în trimestrul I al anului 2013, creşterea veniturilor a fost generată, în principal, de sporirea numărului de utilizatori ai serviciilor de pe toate cele cinci pieţe şi a volumelor de vînzări pe trei pieţe (telefonie mobilă, Internet mobil dedicat, Internet fix şi transmisiuni de date). Veniturile obţinute pe piaţa de telefonie mobilă s-au ridicat la 802,9 mil. lei (în creştere cu 4,4%), pe piaţa accesului la Internetul fix şi transmisiuni de date – la 226,6 mil. lei (+21%) şi pe piaţa accesului dedicat la Internetul mobil – la 66,8 mil. lei (+ 29,9%). Vînzările pe piaţa de telefonie fixă au însumat 357,8 mil. lei (-7%), iar cele de pe piaţa serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale – 72,9 mil. lei (-4,6%).

Cele mai importante creşteri ale numărului de utilizatori au fost înregistrate la serviciile de acces dedicat la Internetul mobil, la Internetul fix şi transmisiuni de date. Numărul utilizatorilor pe prima piaţă a sporit, în raport cu trimestrul I al anului trecut, cu 30,2% şi a totalizat circa 188 mii, iar pe a doua piaţă – cu 15,3% şi a însumat 432,1 mii. Totodată, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 17% şi a depăşit cifra de 4 mil. 211,1 mii, al abonaţilor de telefonie fixă – cu 2,2% şi a alcătuit 1 mil. 210,7 mii, iar al abonaţilor la serviciilor TV multicanal (servicii furnizate prin reţele de cablu, IPTV, reţele satelit şi reţele MMDS) – cu 5,8% şi a constituit 279,4 mii.

Potrivit ANRCETI, în perioada de referinţă, cel mai semnificativ venit mediu lunar per utilizator (ARPU) – de 142,5 lei – a fost înregistrat pe piaţa serviciilor de acces la Internetul fix. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciilor de acces dedicat la Internetul mobil a fost de 121,5 lei, pe piaţa de telefonie fixă – de 101,7 lei, pe piaţa de telefonie mobilă – de 64,6 lei şi pe piaţa serviciilor TV multicanal – de 48,1 lei.

Raportul a fost elaborat de ANRCETI în baza datelor statistice prezentate de operatorii activi de pe cele cinci pieţe de comunicaţii electronice. În anii precedenţi, ANRCETI prezenta situaţiile trimestriale de pe patru pieţe (comunicaţii mobile, telefonie fixă, Internet fix şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale), iar începînd cu 2013, conform practicilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, a decis să prezinte situaţia din comunicaţiile mobile în două segmente diferite: telefonie mobilă şi Internet mobil dedicat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?