Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

România revine la monarhie?

13 iun. 2013,, 08:46   Externe
11782 4
Foto: ziuaveche.ro
Preşedintele României Traian Băsescu a declarat, marţi, că românii ar trebui să poată, prin vot, să dea un răspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o susţinere de 15%-18%, el menţionînd că posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituţiei.

"Spre exemplu, eu dacă aş fi fost în locul liderului național-țărăniștilor, luam steagul monarhiei în mînă. Pentru că PNŢCD a rămas singurul exponent al monarhismului. Monarhiştii nu mai sînt 3% cîţi erau cîndva. Monarhiştii eu cred că sînt 15%-18% în momentul de faţă şi vă pot spune că am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit în legislaţie. Eu am avut tentaţia să adaug la a treia întrebare sau a patra. Una era legată de introducerea votului prin corespondenţă şi a doua dacă sînteţi de acord cu un regim de monarhie", a spus preşedintele.

El a adăugat că acest lucru nu a fost posibil pentru că articolul 148 din Constituţie şi articolul 3 din Legea referendumului interzic întrebări legate de schimbarea regimului constituţional.

"Dar ca om politic eu am o curiozitate. Şi va trebui să găsim formula să ştim şi altfel decît prin sondaje. Cît de prizată ar mai fi monarhia în România în momentul de faţă? Deci o repet, sînt republican, părerile mi le cam ştiţi despre Casa Regală a României, dar cred că românii ar trebui să aibă un răspuns definitiv după ce abdicarea regelui s-a produs în condiţiile în care s-a produs, să aibă un răspuns definitiv prin propriul lor vot, şi nu prin sondaje, dacă vor monarhie sau republică", a spus şeful statului.

El a mai spus că românii trebuie întrebaţi şi ce tip de republică vor: parlamentară, semiprezidenţială sau prezidenţială.

De notat faptul că anterior Basescu a declarat că regele Mihai a trădat interesele statului atunci cînd în 1947 sub presiunea comuniștilor a abdicat și a plecat din țară. În cursul acestui conflict, președintele a refuzat să vină în Parlament, cînd Mihai a ținut un discurs cu ocazia zilei sale de naștere. Ca răspuns, Casa Regală a criticat în mod repetat șeful statului și politica sa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?