Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

La Tiraspol se desfăşoară un forum economic internaţional

7 iul. 2017,, 17:00   Economie
2248 0

O economie puternică nu este doar un scop, ci şi un mod de supravieţuire şi de independenţă, a declarat preşedintele Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Alexandr Şcerba, în discursul său în cadrul forumului economic internaţional.

Evenimentul se desfăşoară la Tiraspol în perioada 6-8 iulie, la care participă peste 550 de persoane din 15 ţări.

Agenda de lucru include subiecte ce ţin de îmbunătăţirea climatului investiţional, armonizarea mediului de afaceri, susţinerea producătorilor, optimizarea condiţiilor în mediul de afaceri, extinderea accesului pe pieţele externe şi dezvoltarea exportului, cooperarea dintre autorităţi şi mediul de afaceri.

Preşedintele Guvernului, Alexandr Martînov, a menţionat că "investitorii sînt dispuşi să lucreze, dar ei au nevoie de garanţii".

"Acestea trebuie să fie stipulate prin lege. De aceea, în marja forumului va fi discutată noua lege a investiţiilor, elaborată în baza legii ce funcţionează în Kazahstan", a spus el.

Şeful Băncii Centrale a Transnistriei, Vladislav Tidva, a pledat pentru schimbarea modelului economic: de la cel de consum la cel investiţional. Potrivit lui, "aceasta va permite regiunii să ajungă pe traiectoria creşterii durabile".

Vorbind despre dezvoltarea afacerilor, viceministrul Dezvoltării Economice al Transnistriei, Natalia Sitkina, a prezentat Foaia de parcurs privind îmbunătăţirea condiţiilor interne de gestionare a activităţii antreprenoriale. Obiectivul principal al documentului este eliminarea barierelor administrative. Planul presupune îndeplinirea a 164 de poziţii: reducerea taxelor vamale, crearea sistemului de raportare electronică, scutirea de impozite a mijloacelor destinate modernizării întreprinderii, micşorarea poverii fiscale.

Ministrul Dezvoltării Economice, Serghei Obolonik, a menţionat că această reducere va constitui de la 30 la 50%.

"Povara fiscală nu trebuie să depăşească 25%. Dacă businessul achită impozite, nu are de ce-şi face griji. Griji să-şi facă cei care desfăşoară o activitate ilegală", a spus ministrul.

Vladislav Tidva însă a remarcat că, în condiţiile reducerii încasărilor fiscale, se va micşora şi bugetul. Însă, avînd în vedere deprecierea rublei, va creşte exportul, care, potrivit calculelor sale, se va majora cu 20%, fără cel de energie electrică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?