X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Introducerea fără taxe în Moldova a mărfurilor în valoare de pînă la 800 de euro, pusă la îndoială

30 iun. 2017,, 17:30   Economie
12210 2

Posibilitatea introducerii fără taxe în Moldova a mărfurilor în valoare de pînă la 800 de euro este pusă la îndoială, relatează NOI.md.

De menționat că anterior Guvernul Moldovei a susținut ideea de a le permite cetățenilor din Moldova să introducă în țară fără a achita taxele, accizele și TVA mărfurile în valoare de pînă la 800 de euro, pe cînd în prezent acest plafon este instituit la nivelul de 300 de euro.

Majorarea acestui plafon de la 300 la 800 de euro pentru a scuti de plata taxelor, accizelor și TVA mărfurile de uz sau consum personal introduse de către persoanele fizice a fost prevăzută în modificările respective la Codul Fiscal, Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, care au fost aprobate de Guvern, dar, deocamdată, nu au fost aprobate în Parlament.

Totodată, proiectul politicii bugetar-fiscale și cel al politicii vamale pe anul 2018 prezentat recent de Ministerul Finanțelor prevede că persoanele fizice care folosesc transport aerian sau naval pentru intrarea sau ieșirea în/din Moldova vor putea transporta în bagajul personal mărfuri doar în valoare de cel mult 430 de euro.

Pentru cetățenii care se deplasează cu alte tipuri de transport se presupune să se mențină actualul plafon maximal al valorii în vamă a mărfurilor (pînă la 300 de euro), pe care persoanele fizice le pot introduce pe teritoriul Moldovei, precum și le scoate din țară fără a achita taxele vamale.


Dacă valoarea în vamă a mărfurilor depășește suma neimpozitată sau dacă ele sînt destinate comercializării, atunci taxele vamale, precum și TVA și accizele vor fi percepute, reeșind din întreaga valoare în vamă a mărfurilor, transportate de către persoanele fizice în bagaje.

Aceste modificări au fost inițiate de către Ministerul Finanțelor în vederea armonizării legislației naționale cu standardele europene.

De menționat că, aprobînd anterior proiectul de lege care prevedea majorarea plafonului valorii mărfurilor transportate de cetățeni-persoane fizice fără achitarea taxelor, accizelor și TVA, de la 300 la 800 de euro, Guvern a remarcat că necesitatea operării completărilor reiese din faptul că actualul plafon în valoare de 300 de euro pentru introducerea fără taxe a mărfurilor de către persoanele fizice a fost neschimbat o perioadă îndelungată și în prezent acesta nu mai corespunde actualelor necesități și realităților economice.

Potrivit surselor din cadrul Ministerului Finanțelor, în procesul de examinare a acestui proiect de lege în Parlament Ministerul va opta pentru menținerea plafonului de 300 de euro la introducerea fără taxe a mărfurilor de către persoanele fizice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?