X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Laureat al Premiului Nobel: Stagnarea globală a economiei și apusul omenirii se vor produce peste 50 de ani

8 iun. 2013,, 08:30   Externe
3841 0
Foto : ria.ru
Tehnologiile folosite acum în toată lumea sînt la sfîrșit de cale. Multe țări, inclusiv, Rusia, vor trebui să plătească pentru greșelile comise în ultimele decenii, cînd în loc de investiții în știința fundamentală s-a investit în tehnologii aplicative, care aduceau rezultate rapide. Economiștii și persoanele care înțeleg cîte ceva în economie consideră că este vorba despre începutul stagnării globale. De această părere este laureatul Premiului Nobel, fizicianul Andrei Geim.

”Amintiți-vă, acum zece ani noi schimbam calculatoarele la fiecare doi ani – atît de rapid ele se perfecționau. Acum cînd schimbăm calculatorul sau telefonul mobil îmbunătățirile sînt minime și se manifestă pur vizual, nu prin tehnologiile aplicate”, a menționat Geim.

Fizicianul a remarcat cu regret că economia și știința sînt separate. Sub presiunea piețelor, care doresc să obțină doar profit, cît mai mult și mai rapid, se reduc investițiile în știința universitară și academică, în cercetările fundamentale. ”Companiile care investesc pentru 50 de ani înainte pur și simplu nu supraviețuiesc în acest sistem”, constată savantul.

„Homo sapiens nu sînt animale prea raționale pentru a înțelege că fără o sursă de energie omenirea este sortită pieirii. Acest pericol, nu se știe de ce, nu sperie pe nimeni, însă este real și urmează să se producă mai repede de 50 de ani. Deocamdată, ne punem speranța în petrol...”, a menționat Geim.

”Nu contribuie la dezvoltarea științei nici faptul că, pe parcursul ultimilor 50 de ani, după ce s-au încheiat războaiele armate și cele reci, omenirea trăiește în condiții foarte confortabile. În aceste condiții creierul s-a acoperit cu un strat subțire de grăsime”, opinează laureatul Premiului Nobel.

”Este un clișeu, însă războaiele și industria militară stimulau investițiile în știință. Aceiași sateliți sau zboruri pe Lună au fost provocați de goana înarmărilor. În cazul în care vreo cometă oarecare ar pune în pericol omenirea, psihologia s-ar schimba”, a conchis Geim.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?