Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Rusia: Preşedinţia în exerciţiu a OSCE frînează reglementarea transnistreană

29 iun. 2017,, 16:10   Politică
2382 3

„Poziţia preşedinţiei Austriei în OSCE nu permite deblocarea reglementării conflictului transnistrean", consideră ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, reprezentantul rus în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev.


Potrivit presei externe, participînd la Conferinţa anuală a OSCE de evaluare în domeniul securităţii, la Viena, el a declarat că teza preşedinţiei austriece precum că fiecare întîlnire în formatul "5+2" trebuie să se încheie cu un rezultat palpabil şi cu semnarea unor acorduri concrete "este nejustificată".

"Situaţia în negocieri este foarte complicată, activitatea singurei platforme de negocieri recunoscute internaţional – a Reuniunii permanente pentru probleme politice în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană" (5+2 - "I") – este practic blocată. Realizările serioase din ultimul timp – reluarea activităţii oficiale a Reuniunii permanente după o pauză de doi ani, cu participarea activă a mediatorilor internaţionali, în primul rînd, a Rusiei şi preşedinţiei germane în OSCE – au fost făcute în zadar", consideră diplomatul.

Potrivit lui, "dacă părţile conflictului ar fi putut să se înţeleagă singure, atunci nu ar mai fi fost necesară medierea internaţională, însă, cu regret, nu este aşa".

"Preşedinţia în exerciţiu a OSCE refuză solicitarea Transnistriei, care este parte egală în procesul de negocieri, de a-i oferi posibilitatea să discute un spectru variat de probleme, iar acest lucru nu contribuie deloc la normalizarea situaţiei şi la avansarea spre reglementare", a menţionat Gubarev.

El consideră că diferendul transnistrean poate fi soluţionat doar prin compromis, care să fie atins pe cale paşnică la masa de negocieri.

"Astăzi, prioritară trebuie să fie stabilirea interacţiunii între Moldova şi Transnistria prin soluţionarea unor probleme concrete şi crearea unei atmosfere de încredere. Negocierile în formatul "5+2" sînt necesare în calitate de proces de căutare a unor compromisuri rezonabile. Încercările de a pune cele două părţi faţă în faţă nu doar că sînt contraproductive, dar și periculoase", susţine diplomatul.

El şi-a exprimat speranţa că preşedinţia Austriei îşi va revizui abordarea faţă de activitatea Reuniunii permanente.

"Atîta timp cît nu ne întîlnim la masa de negocieri internaţionale, în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol factorii iritanţi se vor acutiza şi încă vor apărea alţii noi", consideră Gubarev.

El a subliniat că, pentru Rusia, reglementarea conflictului transnistrean este "o sarcină importantă principial, inclusiv pentru că în RMN locuiesc peste 180 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse".

"Rusia este interesată în stabilitatea în regiune şi este dispusă să fie în continuare un mediator şi un garant al respectării înţelegerilor ce pot fi atinse între părţi", a subliniat diplomatul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?