Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Moldova prezintă interes pentru Austria – Richard Schenz

3 iun. 2013,, 15:46   Economie
2925 1
Foto: 123people.com
"Moldova prezintă interes pentru Austria şi aşteptăm în continuare dezvoltarea relaţiilor bilaterale", a declarat luni vicepreşedintele Camerei Economice a Austriei, Richard Schenz, în cadrul Forumului de Afaceri Moldova-Austria, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei în parteneriat cu Ambasada Austriei la Bucureşti.

Potrivit Agenţiei "Infotag", el consideră că "Austria este un partener apropiat Moldovei".

"În anul 2012 exportul în Moldova a constituit 76 mil. euro, fiind majorat cu 100%, importul a crescut cu 11%, atingînd cifra de 22,8 mil. euro. Austria este interesată de domenii precum agricultura, IT, asigurări, logistică, servicii, industria textilă, producerea automobilelor, modernizarea infrastructurii, sectorul energetic şi sănătate. De asemenea, aşteptăm ca pe piaţa moldovenească să vină cît mai multe bănci", a spus Schenz.

Potrivit viceministrului Economiei, Octavian Calmîc, "Moldova a revenit la ritmul normal de lucru, după criza politică, prin urmare, este necesară promovarea mărfurilor, atragerea investiţiilor, implementarea proiectelor şi consolidarea relaţiilor cu agenţii economici din alte state".

"Pentru Moldova relaţiile cu UE sînt prioritare. Aşteptăm semnarea Acordului de liber schimb cu UE. Pentru săptămîna viitoare este planificată ultima rundă de negocieri, care va deschide noi perspective pentru dezvoltarea schimbului comercial cu ţările UE. În perspectivă un asemenea acord va putea fi semnat şi cu Turcia", a menţionat acesta.

Octavian Calmîc a amintit că în 2013 este planificată o creştere a PIB-ului cu cel puţin 3,5%.

"Mai bine de 50% din producţia moldovenească este exportată în UE, dar, pe de altă parte, nu uităm nici de pieţele tradiţionale, precum CSI. În consecinţă, agenţii economici vor avea posibilitatea să aleagă condiţiile pieţei care le vor fi mai convenabile", a spus viceministrul.

La Forum au participat 14 companii din Austria şi 38 din Moldova. Printre acestea se numără Garantie, DAAC Hermes grup, Tracom, Termogaz-Balti, Zorile, ZEL Ungheni-Business.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Austria, pentru primele trei luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 38 mil. USD, cu 71% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exportul de mărfuri moldoveneşti în Austria, realizat în primul trimestru al anului curent, a înregistrat suma de 3,7 mil. USD, crescînd cu 15% faţă de anul precedent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?