Administraţia Trump anunţă că va anula o directivă în favoarea familiilor de imigranţi

Administraţia Trump anunţă că va anula o directivă în favoarea familiilor de imigranţi

Administraţia lui Donald Trump a anunţat joi că va anula o directivă ce datează de pe vremea fostului preşedinte democrat Barack Obama, ce ar permite mai multor milioane de imigranţi ilegali, ai căror copii sînt născuţi în SUA, să rămînă în această ţară, informează vineri AFP.


Aşa-zisul ordin executiv DAPA (Deferred Action for Parents of Americans and Lawful Permanent Residents) era una dintre măsurile-cheie puse în aplicare de precedenta administraţie, pentru a împiedica separarea familiilor cu copii născuţi în SUA - şi prin urmare automat cetăţeni americani - şi a-i ajuta pe părinţi să evite expulzarea.

Ordinul executiv nu a fost niciodată pus în aplicare, 26 de state americane obţinînd acordul justiţiei pentru a-l bloca. Acest ordin ar fi putut viza pînă la patru milioane de persoane, potrivit estimărilor.

Însă Ministerul pentru Securitate Internă, însărcinat cu aplicarea legilor privind migraţia, a anunţat joi că va abroga acest ordin, cu sprijinul Ministerului de Justiţie.

Generalul în retragere John Kelly, care conduce acest minister, nu a precizat dacă guvernul are intenţia să înlocuiască DAPA cu o altă măsură ce le-ar permite familiilor ce trăiesc în ţară de zeci de ani să rămînă unite şi să scape de deportări.

Cu toate acestea, DHS a anunţat joi că va menţine un program de pe vremea lui Obama cunoscut ca DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), ce respinge expulzările în cazul imigranţilor fără acte care au crescut în SUA, acordîndu-le permise de şedere pentru doi ani, care pot fi reînnoite.

Acest program este menit să le permită unui număr între un milion şi două milioane de tineri care au sosit în mod ilegal în SUA pe cînd era copii să îşi continue studiile.

Donald Trump a promis în timpul campaniei că îi va expulza pe cele mai multe dintre cele 11 milioane de persoane care trăiesc ilegal în SUA, chiar dacă multe dintre ele s-au instalat în ţară de decenii, au locuri de muncă stabile şi şi-au întemeiat familii.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load