Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Igor Boţan: Componenţa noului guvern va fi una puternic revizuită

27 mai. 2013,, 15:17   Politică
3737 0
Foto: point.md
Componenţa noului guvern, care urmează să fie prezentat joi Parlamentului pentru aprobare, va fi una puternic revizuită, consideră directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan.

Solicitat de "Infotag" să menţioneze dacă componenţa noului guvern va fi sau nu modificată radical, ţinînd cont de faptul că acesta a fost demis pe moţiune de cenzură pentru suspiciuni de acte de corupţie, expertul a menţionat că, în primul rînd, vor pleca miniştrii care au venit pe linia Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu, care nu participă la negocierea noului guvern, dar a precizat că vor pleca şi unii miniştri ai PLDM şi PDM.

"Cei care negociază acum formarea noului guvern ne-au promis că negocierile vor fi transparente. Ulterior însă, au decis că trebuie să păstreze tăcerea. Evident că fiecare îşi promovează interesele de grup, dar de ochii lumii vor trebui să-i înlăture pe cei care irită opinia publică", a spus Igor Boţan, făcînd referire la miniştrii care au fost acuzaţi de Centrul Naţional Anticorupţie de acte de corupţie.

Solicitat de reporterul "Infotag", expertul politic Victor Gurău a menţionat că, în opinia sa, componenţa noului guvern va fi în proporţie de peste 50% formată din actualii miniştri în exerciţiu.

"Asta pentru că deja s-au format anumite nuclee de influenţă, atît la nivel profesional, cît şi pe interiorul partidelor, care încearcă să-şi menţină cu orice preţ influenţa pe diferire domenii", a spus Gurău.

Expertul s-a arătat foarte sceptic în privinţa şanselor ca în această săptămînă să fie votat un nou guvern.

"În opinia mea, tentativa de a vota Guvernul va eşua, pentru că prea mari sînt poftele unor jucători, iar nivelul de credibilitate între părţi este foarte scăzut. Chiar şi sub presiunea externă efectuată de emisarii europeni, părţile nu vor ceda atît de uşor", a menţionat Gurău.

Pe data de 5 martie 2013, cu votul democraţilor şi comuniştilor, Parlamentul a demis Guvernul pe moţiune de cenzură, pentru suspiciuni de acte de corupţie. Ulterior, pe data de 22 aprilie 2013, Curtea Constituţională a decis că, în condițiile în care Guvernul a fost demis pentru suspiciuni de acte de corupţie, fostul premier Vlad Filat nu mai poate fi nominalizat în calitate de candidat pentru funcţia de premier. Pe data de 3 mai 2013, PLDM şi PCRM, au interpretat moţiunea de cenzură, în care se specifică faptul că "votul de neîncredere oferit Guvernului în data de 5 martie a fost o sancţiune politică, nu una juridică sau penală".

Negocierile dintre partidele fostei Alianţe de guvernare se poartă de aproape o săptămînă, însă, deocamdată, componenţa nominală a guvernului nu a fost făcută publică. Premierul desemnat Iurie Leancă urmează să prezinte joi, 30 mai, Parlamentului componenţa guvernului şi programul de guvernare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?