Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Se înmoaie interesele și cresc șansele ca guvernul să fie votat – declarație

27 mai. 2013,, 12:46   Politică
3742 1
Foto: europalibera.org
Probabilitatea ca pe data de 30 mai să fie votată componența guvernului este de 51 la sută. Opinia a fost expusă de analistul politic Viorel Cibotaru, care consideră că, după ce s-au început negocierile între membrii partidelor din fosta AIE, probabilitatea votării guvernului crește vizibil în fiecare zi, relatează NOI.md.

“Situația inițială era una aproape nefavorabilă posibilității de votare a guvernului Leancă, dar mi se pare că pe zi ce trece negociatorii avansează. Se înmoaie interesele. Mai mulți experți declarau anterior că va fi o acțiune aproape imposibilă de a crea această majoritate, dar se vede că, cu fiecare contact, ei din ce în ce mai mult avansează. De aceea, astăzi eu sînt cu mult mai optimist decît am fost cu 4-3 zile în urmă”, a spus Viorel Cibotaru.

Analistul crede că, spre final, negocierile vor fi complicate, deoarece vor începe discuțiile privind partajarea domeniilor de activitate, lucru destul de complicat.

“Înțeleg că foarte greu vor fi aceste ultime etape de consolidare a înțelegerilor privind partajarea domeniilor de responsabilitate și componența guvernului. Plus cîteva probleme care la nivelul negociatorilor se formulează, dar nu se pot rezolva, necesită alt nivel de discuții – unul mai înalt. Probabil, acele înțelegeri între liderii de partide vor fi în ultimele clipe și vor soluționa toate problemele care astăzi nu pot fi soluționate la nivelul negociatorilor direcți”, a spus expertul.

Întrebat cum ar fi posibilă crearea unei majorități în condițiile în care anterior liderii din fosta AIE s-au criticat dur, expertul a spus “prin trecerea frustrărilor, prin lăsarea la o parte a unor obide”.

“Din caracterul discuțiilor care au avut loc, apare o dorință de a crea ceva nou. Asta chiar dacă modelul va fi același, mai multe nume vor fi aceleași, modul lor de guvernare va fi altul. Măcar din considerentul că nu vor fi implicați în mod direct liderii de partide. Stă aparte Marian Lupu, Vlad Filat și Ion Hadârcă din grupul reformatorilor. Asta creează un nou model de guvernare, perfect”, a conchis analistul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?