X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Chirtoca: În cartierele de locuit din Chișinău se încing spiritele (VIDEO)

2 iun. 2017,, 16:00   Capitala
9313 4

La Chișinău situația „se încinge“ în rîndul locuitorilor, din cauza construcțiilor masive din cartierele de locuit.

Mulți sînt nemulțumiți de faptul că construcțiile nu sînt coordonare cu ei și că le este încălcat habitatul, totodată, acestea ducînd la reducerea masivă a zonelor „verzi“ și a parcurilor din curțile lor. Declarația a fost făcută de președintele Fracțiunii Partidului Comuniștilor și celor fără de partid din Consiliul municipal, Vasilii Chirtoca, în cadrul unei emisiuni difuzate de un canal de televiziune privat, relatează NOI.md.

Consilierul municipal a numit construcțiile din curțile de locuit drept unele dintre cele mai stringente probleme de care sînt deosebit de preocupați cetățenii. „În primul rînd, trebuie rezolvate problemele vitale cu care se confruntă chișinăuienii. Practic, în fiecare cartier sînt terenuri de pămînt pe care mîine vor începe să „fie înălțate“ blocuri, cu nu se știe cîte etaje. Aceste zone sînt împrejmuite cu garduri, pe teritoriul acestora sînt tăiați copacii, iar habitatul oamenilor care locuiesc în aceste curți este încălcat grav. Această problemă trebuie rezolvată astfel, încît oamenii de afaceri și locuitorii cartierelor în care se efectuează construcția să se calmeze. De remarcat faptul că majoritatea oamenilor de afaceri care încep construcția pe aceste terenuri sînt cumpărători ai terenurilor de pămînt cu acte în regulă. În oraș însă acum situația "se încinge". Oamenii au ajuns la o stare de neliniște extremă“, a declarat Vasilii Chirtoca.


El consideră că metodele de construcție în cartierele de locuit duc la diviziunea socială a locuitorilor curților. „Imaginați-vă că m-am născut în această casă, am crescut în acest apartament, m-am căsătorit, s-au născut copiii mei, nepoții au venit pe lume în aceeași casă. Și, dintr-o dată, în mediul în care sînt obișnuit, unde mă simt confortabil, vine un oarecare, invadînd acest spațiu, desfășurînd o construcție și în curtea mea de undeva „crește“ un bloc de locuit, care este împrejmuit cu un gard și, de fapt, împarte locuitorii unei curți în oameni de diferite categorii sociale. Acolo, în spatele gardului, locuiesc cetățeni de „categoria întîi“, iar eu, care locuiesc în această curte o lungă perioadă de timp, nu mă mai pot simți ca acasă, transformîndu-mă într-o persoană de categoria a doua“, a menționat consilierul municipal.

Situația cu construcția în cartierele de locuit, potrivit alesului local, este agravată de multe ori de o altă circumstanță. „Acest lucru este agravat în special de faptul că astfel de construcții sînt adesea planificate în locul “zonelor verzi“ și terenurilor sportive. În Chișinău, aproximativ jumătate din „zonele verzi“ și parcuri se află pe teritoriile cartierelor de locuit. În soluționarea acestor probleme trebuie implicat personalul competent al Primăriei, care să facă parte din unitățile speciale angajate în vederea amenajării cartierelor de locuit. Acest lucru poate fi realizat prin crearea unor întreprinderi municipale mici. Aceasta este o problemă foarte importantă, care trebuie rezolvată în beneficiul locuitorilor capitalei”, consideră Vasilii Chirtoca.

Anterior, Vasilii Chirtoca a ridicat în mod repetat problema necesității asigurării unei protecții mai sigure a spațiilor „verzi“ și a parcurilor din Chișinău, care se reduc rapid. Potrivit spuselor lui, de crearea unei tendințe negative e vinovat nu numai primarul general, Dorin Chirtoacă, dar și echipa colegilor lui de partid, care admit construcții ilegale în zonele care au nevoie de protecție.0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?