X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Interdicția de eliberare a actelor, declarată neconstituțională

10 mai. 2017,, 16:30   Societate
4579 0

Curtea Constituțională (CCM) a constatat că interdicţia privind eliberarea documentelor de stare civilă, a actelor de identitate sau a permiselor de conducere reprezintă în sine o măsură excesivă în raport cu obiectivul ce trebuie atins și a declarat neconstituțional textul din Codul de executare, notează un comunicat emis de CCM.

La originea cauzei se află excepția de neconstituționalitate ridicată de către judecătorul Ion Ghizdari.

Potrivit prevederilor contestate, instanța de judecată poate dispune interzicerea emiterii documentelor de stare civilă, a actelor de identitate sau a permiselor de conducere debitorilor.

Autorul excepţiei de neconstituţionalitate a pretins, în esenţă, că această interdicție, afectează dreptul la libera circulație, dreptul la viața privată și nu asigură condițiile de calitate a legii.

Curtea a reținut că nu se justifică existența de sine stătătoare a interdicției privind eliberarea pașaportului și documentului de călătorie ca măsură de asigurare a documentului executoriu așa cum este redată în articolul 22 alin.(1) lit.v) din Codul de executare. Or, scopul acesteia poate fi atins prin interdicția de a nu părăsi țara - măsură susceptibilă de a fi aplicată exclusiv și excepțional drept consecinţă a ineficienţei şi epuizării tuturor măsurilor de asigurare a executării documentului executoriu, atunci cînd ieșirea debitorului peste hotarele Republicii Moldova ar face în mod evident imposibilă sau dificilă executarea hotărîrii judecătoreşti, fie a unui alt înscris care are putere executorie în sensul articolului 11 din Codul de executare.

Concomitent, în ce privește interdicția eliberării buletinului de identitate și a permisului de şedere ca o categorie de acte de identitate aparte, Curtea de asemenea a considerat că aceasta este excesivă în raport cu scopul urmărit.

Curtea a constatat că și interdicția eliberării permiselor de conducere este neproporțională și contravine scopului pentru care aceasta a fost reglementată.

Sintetizînd cele reliefate supra, Curtea a conchis că interdicţia privind eliberarea documentelor de stare civilă, a actelor de identitate sau a permiselor de conducere, reprezintă în sine o măsură excesivă în raport cu obiectivul ce trebuie atins, şi prin aceasta fiind contrară articolelor 27 și 28 combinat cu articolele 23 și 54 din Constituţie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?