X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Implementarea numărului unic al serviciului de urgenţă "112" se amînă din lipsă de fonduri

10 mai. 2013,, 08:34   Societate
3672 0
Foto: glasul.ro
Implementarea numărului telefonic unic al serviciului de urgenţă "112" se amînă din lipsă de fonduri.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", şeful direcţiei politici în domeniul tehnologiei informaţiei a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Şincariuc, a declarat miercuri, la "masa rotundă" "TIC şi ameliorarea siguranţei rutiere", că trebuie calculată valoarea aproximativă a investiţiilor necesare implementării serviciului.

"Sistemul ca atare este scump şi acest fapt l-au confirmat multe ţări care deja l-au implementat. În Lituania acesta a costat 3 euro de persoană, adică circa 10 mil. euro. Dar problema constă nu doar în implementare, ci şi în întreţinerea serviciului. În România pentru aceasta se cheltuiesc circa 10 mil. euro pe an. Astfel, trebuie să luăm în calcul aceste două cifre, pentru că fără ele nu putem avansa. Este obligaţia statului şi el trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru a asigura dreptul cetăţenilor la asistenţă rapidă în caz de situaţii excepţionale", a opinat responsabilul.

Şincariuc a spus că sistemul 112 va fi implementat în Moldova pe etape, în funcţie de situaţia curentă.

De asemenea el a subliniat că este necesară elaborarea unui proiect de lege, a unei hotărîri de guvern privind înfiinţarea serviciului 112, dar şi a regulamentului de implementare.

"Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor este autoritatea responsabilă cu elaborarea cadrului legislativ pentru implementarea numărului 112, pentru elaborarea programului, dar şi implementarea sistemului propriu-zis. Tot cadrul normativ va fi gata pînă la mijlocul anului 2014. Pe parcursul a două luni, vom putea discuta cu colegii din MAI, Ministerul Sănătăţii despre proiectul de lege, prevederile elaborate în cadrul programului", a spus şeful de direcţie.

"INFOTAG" precizează: Autorităţile anunţaseră anterior că sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă "112" (SNUAU) urmează să fie implementat pînă la sfîrşitul anului 2010. Datorită sistemului vor fi accesibile patru servicii: de pompieri, de poliţie, de asistenţă medicală urgentă şi serviciul gaze. Un asemenea sistem funcţionează în ţările Uniunii Europene. Numărul unic al serviciilor de urgenţă "112" va putea fi apelat de la orice telefon, iar apelul va fi gratuit. Mai înainte s-a estimat că pentru înfiinţarea serviciului de urgenţă e nevoie de 600 mil. lei, iar pentru întreţinerea anuală a acestuia - 80 mil. lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?