X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Savanţii au demonstrat că alimentele dietetice provoacă obezitate

28 apr. 2017,, 00:00   Externe
2085 0

Unele produse „dietetice” s-au dovedit a fi mai periculoase decît omologii lor „graşi”, deoarece conţin mult zahăr şi provoacă schimbări ireversibile în ficat și creier, declară oamenii de ştiinţă într-un articol publicat în revista Physiology&Behavior.

„Mai multe produse dietetice „degresate” conţin mult zahăr şi sînt camuflate ca alimente sănătoase, utilizîndu-se ambalaje atrăgătoare şi denumiri frumoase. În realitate, ele la fel de nociv influenţează asupra ficatului ca şi produsele grase şi în aceeaşi măsură contribuie la dezvoltarea obezităţii”, a declarat Krzystof Czaja de la Universitatea Georgiei din Athens (SUA).

În ultimele decenii, pe tejghelele magazinelor a apărut o mulţime de alimente şi băuturi pe care producătorii le numesc „dietetice” şi care se presupune că nu conţin grăsimi sau zahăr. Apariţia lor şi publicitatea nu au încetinit răspîndirea epidemiei de obezitate în lume şi pînă în 2030, după cum se aşteaptă savanţii, din cauza excesului de greutate vor suferi peste o treime dintre locuitorii ţărilor lumii dezvoltate.

Czaja şi colegii lui au decis să clarifice de ce se întîmplă acest lucru şi au început să supravegheze viaţa cîtorva grupuri de şobolani. O parte dintre rozătoare au fost hrănite cu produse normale, iar cealaltă parte – cu alimente grase, bogate în calorii sau cu produse dietetice cu un procent ridicat de carbohidrați și absența aproape completă de grăsime.

Peste o lună după iniţierea experimentului, savanţii au cîntărit şobolanii, au măsurat procentul de grăsime și mușchi din corpul lor și au verificat toate celelalte semne vitale, inclusiv componenţa microflorei, conţinutul sîngelui şi predispoziția diferitor părți ale corpului la inflamații.

După cum s-a dovedit, de fapt nu s-au depistat niciun fel de deosebiri în funcţionarea organismului animalelor alimentate cu produse grase şi hrană „dietetică” cu o mare cantitate de zahăr. Şi unele, şi altele au început să adauge în greutate, grăsimea se acumula în ficat. Dar în creierul și intestinele șobolanilor aflați la dietă savanţii au înregistrat numeroase urme de inflamații cronice. Nimic asemănător nu s-a produs în corpul animalelor care mîncau hrană echilibrată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?