X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Expert: Crearea circumscripțiilor electorale peste hotare este o prostie

20 apr. 2017,, 17:00   Politică
3106 3

Fostul consilier prezidențial Mihai Petrache dezaprobă ideea creării circumscripțiilor uninominale pentru cetățenii din diasporă, informează NOI.md.

Declarația a fost făcută de Petrache în contextul dezbaterilor despre introducerea votului uninominal și acordarea dreptului cetățenilor moldoveni de peste hotare de a desemna un anumit număr de deputați în Parlament.

„Este o prostie de a crea circumscripţii electorale uninominale peste hotare. Toţi alegătorii care se găsesc peste hotare au viză de reşedinţă, domiciliul în Republica Moldova şi urmează să fie înscrişi în circumscripţia electorală respectivă, luaţi acolo la evidenţă şi să voteze prin vot electronic pentru candidatul/candidaţii care vor fi înscrişi în circumscripţia uninominală respectivă. Să nu umblăm noi cu crearea a şapte, zece, 25 de circumscripţii electorale peste hotare, pe care nu ştiu cine ar putea să le controleze şi cine ar putea să-şi asume răspunderea pentru corectitudinea, legalitatea procedurii de vot”, a relatat Petrache în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În opinia expertului constituțional, atît sistemul electoral proporţional, mixt, cît şi cel uninominal sînt bune, dar totul depinde de condiţiile în care se aplică. El a remarcat că în Moldova sistemul electoral proporţional (sau aşa-numita listă de partid) a fost compromis iremediabil în faţa cetăţenilor, a contribuit la degradarea şi atrofierea simţului responsabilităţii clasei politice.

„Aceasta a condus la lipsa de credibilitate sau la un antirating al clasei politice, care depăşeşte 80-90%. Dacă vorbim de eficienţa unui sau altui sistem electoral, trebuie să vorbim de condiţii concrete în ţara concretă, de mulţi factori, cum ar fi maturitatea clasei politice, simţul responsabilităţii, tradiţiile de guvernare, prezenţa unor instrumente sau pîrghii de control asupra clasei politice din partea societăţii civile, a cetăţenilor, a alegătorilor”, a adăugat Mihai Petrache.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?