X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Un grup de ONG-uri cer intervenția partenerilor externi

11 apr. 2017,, 12:56   Politică
2460 8

Mai multe organizații nonguvernamentale au lansat un apel către liderii europeni prin care le cer să descurajeze intențiile guvernării de a modifica sistemul electoral, informează Noi.md.

Organizațiile semnatare și-au exprimat îngrijorarea că introducerea votului uninominal va duce la înrădăcinarea corupției politice în Moldova. Acestea au atenționat că modificările propuse sînt doar „în interesul clasei politice compromise”, și nicidecum în interesul cetățeanului.

Drept argument pentru respingerea acestei reforme electorale, reprezentanții societății civile au invocat și „contextul actual intern” cum ar fi: lipsa statului de drept, lipsa pluralismului de opinie în mass-media și lipsa de transparență în finanțarea partidelor politice.

„Organizațiile trag un semnal de alarmă solicitînd comunității internaționale să descurajeze această reformă cu toate mijloacele posibile și îndeamnă autoritățile moldovenești să se concentreze pe problemele reale ale țării - pregătirea Republicii Moldova pentru o rundă de alegeri parlamentare cu adevărat libere și corecte în 2018”, se arată în demers.

Apelul a fost adresat către Donald Tusk, președintele Consiliului European; Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene; Antonio Tajani, președintele Parlamentului European; Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE la Chișinău; James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău.

Printre semnatarii demersului se regăsesc Centrul de Politici și Reforme, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Asociația Presei Independente, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Transparency International Moldova, Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare".



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?