Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Prinţul Willem-Alexander a devenit cel mai tînăr monarh european

30 apr. 2013,, 15:17   Externe
2686 0
Foto: echoplanet.ru
Prinţul Willem-Alexander al Olandei a devenit, marţi la ora 10.10 (11.10 ora Romîniei), la vîrsta de 46 de ani, cel mai tînăr suveran din Europa, după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare. Evenimentul este sărbătorit de olandezi cu mare fast într-o sărbătoare portocalie.

Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcaţi în portocaliu, culoarea naţională a Olandei, vor impînzi străzile Amsterdamului, în această zi fastuasă. Tînărul rege va fi primul monarh de sex masculin din 1890, după trei regine şi o regentă.

El va fi, între altele, primul reprezentant al unei noi generaţii de monarhi europeni, a căror vîrstă medie este în prezent de 71 de ani, care accede la tron. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix va semna actul adbdicării, predînd ştafeta unei noi generaţii.

Viitorul monarh a declarat deja în cadrul unui interviu că atît el, cît şi soţia sa argentiniană, Maxima, în vîrstă de 41 de ani, nu sînt "fetişişti ai protocolului".

El a mai spus că nu este în mod special ataşat de titlul de "majestate", spre deosebire de mama sa. "Oamenii îmi pot spune cum vor, pentru a se simţi relaxaţi", a declarat el, afirmînd că doreşte să fie un monarh de secol XXI, care să împace tradiţia cu modernitatea.

Rolul monarhului a evoluat de la crearea, în 1815, a Regatului Olandei, care avusese pînă atunci statutul de republică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?